Prometna nesreća u na cesti Baderna-Bonaci ponovno podsjetila – vežite se zbog vlastite sigurnosti!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Porečka je policija 8. siječnja oko 13.45 sati zaprimila dojavu o prometnoj nesreći koja se dogodila na cesti Baderna – Bonaci.

Upravljajući osobnim automobilom Ford, pulske registracijske oznake, iz smjera Baderne u smjeru Bonaci, 50-godišnjak je uslijed neprilagođene brzine vozilom sletio s kolnika, nakon čega je udario u drveće. Potom je došlo do višestrukog prevrtanja automobila, kojom prilikom je vozač ispao iz automobila, s obzirom da nije bio vezan sigurnosnim pojasom.

Muškarac je u nesreći zadobio teške tjelesne ozljede te je zadržan na liječenju u pulskoj bolnici.

Nakon što su 7. siječnja u okolici Poreča teško tjelesno ozlijeđene dvije putnice u vozilu koje nisu bile vezane sigurnosnim pojasom, ovo je druga prometna nesreća u posljednja dva dana u kojoj su zabilježene teške tjelesne ozlijede.

Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Njegovim korištenjem izbjeći ćete teže posljedice stradavanja u slučaju prometne nesreće, ali i plaćanje zakonskih sankcija.

Kada se vozilo kreće, zajedno s njim kreću se i sve osobe i predmeti u vozilu. Kada se vozilo sudari s drugim vozilom ili objektom na cesti ili uz cestu (npr. drvo, ograda, stup električne rasvjete), ono se naglo zaustavlja. Međutim, osobe i svi predmeti u vozilu nisu naišli na prepreku i stoga oni, poradi inercije, nastavljaju svoje kretanje u smjeru u kojem se vozilo kretalo. Osobe koje nisu vezane sigurnosnim pojasom udaraju dijelovima tijela u prednje vjetrobransko staklo (ukoliko se prevoze na prednjem sjedalu) ili u sjedalo suvozača (ukoliko se prevoze na stražnjim sjedalima).

Ukoliko dođe do zanošenja i prevrtanja vozila, osobe koje nisu koristile sigurnosni pojas, udaraju u dijelove vozila ispred sebe, u bočne dijelove vozila, u predmete i druge osobe u vozilu te, u određenim slučajevima, mogu biti i izbačene iz vozila i stradati. Stoga, kako bi se i kretanje osoba u vozilu zaustavilo istovremeno s zaustavljanjem vozila i spriječilo njihovo stradavanje, treba koristiti sigurnosni pojas.

Osim što spašava živote, korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima.

Policijska uprava istarska podsjeća:

  • Ne bismo trebali upotrebljavati sigurnosni pojas u automobilu zbog policije, odnosno neplaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti.
  • Takav motiv i svijest o značaju sigurnosnog pojasa zbog osobne sigurnosti spašava mnoge živote.
  • Sigurnosni pojas najučinkovitije je sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Ako vozilo ima zračne jastuke, a vozač nije vezan, tada će u slučaju nesreće udariti u zračni jastuk koji se ”ispaljuje” velikom brzinom pa će doći do dodatnih ozljeda vozača.
  • Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu koje nema zračne jastuke, glavom ”probije” prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće.
  • Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprečavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje/izbjegavanje povreda od udarca u kontrolnu tablu ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku.
Pročitajte još...