Donesena odluka o financiranju malih projekata u zajednici – Mjesnom odboru Lindar 3500, a Društvu “Naša djeca” iz Pazina još 3250 eura!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Zaklada Istra-Fondazione Istria u veljači je raspisala Natječaj za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“ na koji su se mogle javiti udruge, ustanove i mjesni odbori sa područja članova Fonda gradova i općina.

Komisija sastavljena od neovisnih vanjskih ocjenjivača, predložila je Zakladnoj upravi odluku temeljenu na ocjenama kvalitete prijavljenih projekata, a koja je zatim i usvojena.

Odlukom se financira 9 projekata ukupne vrijednosti 54.927,96 eura od kojih se iz Zakladinog Fonda sufinancira 25.079,40 eura kako slijedi:

Putem online aplikacije pristiglo je ukupno 35 prijava, od toga na prioritetno područje 1. „Razvoj lokalne zajednice“ 24 prijave, a 11 prijava na prioritetno područje 2. „Očuvanje, valorizacija i promocija istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja“.

Od 35 prijava projekte je prijavilo: udruge – 27 projekata, ustanove 6 te 2 projekta su prijavili mjesni odbori.

Administrativnu provjeru i ocjenjivanje kvalitete prijavljenih projekata, zadovoljilo je 30 projekata ukupne vrijednosti 148.286,74 eura, no ukupna sredstva za dodjelu putem ovog natječaja bila su 30.000,00 eura, a moglo se po prijavi dobiti maksimalno 3.500,00 eura. Projekti se trebaju provesti u razdoblju od 01.06.2024. do 01.12.2024. godine.

Prijave su stigle iz općina i gradova koji su članovi Zakladinog Fonda gradova i općina: 8 iz Pazina, 6 iz Labina, 5 iz Poreča-Parenzo, 3  iz Vodnjana-Dignano, 2 iz Buja-Buie, 2 iz Marčane, 2 iz Rovinja-Rovigno, 2 iz Vižinade – Visinada, 1 iz Barbana, 1 iz Novigrada – Cittanova, 1 iz Svetvinčenta, 1 iz Tar-Vabrige – Torre-Abrega, 1 iz Tinjana.

Pregled sažetaka projekata odobrenih za financiranje:

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO OPĆINE MARČANA „Loboričani za lokvu-Lokva za Loboriku“ 3.500,00 €

Projektom će se obnoviti lokva od velike sentimentalne vrijednosti za mještane te urediti dječji parkić u neposrednoj blizini lokve. Isto će stvoriti volontersku priliku koja odgovara interesima mještana s ciljem povezivanja i poticanja na volonterstvo te stvaranja osjećaja pripadnosti zajednici.

Edukacijama tijekom radne akcije o važnosti očuvanja bioraznolikosti, štetnog utjecaja dovođenja invazivnih vrsta i odlaganja otpada u okoliš utjecati će na podizanje svijest i informirati mještane o važnosti zaštite okoliša što je ključno za očuvanje prirode i osiguranje održive budućnosti. Postaviti će se i tabele s informacijama o lokvi i njenom biljnom i životinjskom svijetu te izraditi i video prilog o svim provedenim aktivnostima koji će biti prikazan na završnom predstavljanju projekta.

KICKBOXING KLUB BUJE “Sunčani park ” 3.500,00 €

Projektom će se kreirati dodatni sadržaj i omogućiti roditeljima da na zdrav i kvalitetan način provode slobodno vrijeme na otvorenom s djecom, razvoj mentalnog zdravlja i socijalnih vještina djece kao i unaprjeđenje njihove motorike i koordinacije.

Projekt bi se provodio kroz nekoliko faza, od grubih radova pripremanja terena, osmišljavanja poligona do uređenja terena i okoliša, radionica oslikavanja stolova društvenim igrama i održavanja radionica tjelovježbe.

Uključeni bi bili građani volonteri čime bi se povećao njihov osjećaj društvene odgovornosti i pripadnosti te poboljšala kvaliteta života u zajednici kroz promicanje aktivnosti na otvorenom kao zdravi stil života i druženja.

MJESNI ODBOR LINDAR “Zabava na Kalu” 3.500,00 €

Cilj ovog projekta je obnova dječjeg igrališta u Lindaru, na Kalu, omogućavanje djeci bezbrižnu igru i druženje, podizanje razine kvalitete življenja u maloj sredini, poticanje na zajedništvo, aktivizam i volonterstvo mještana te poticanje međusektorske suradnje (Društvo “Naša djeca” Pazin, Usluga d.o.o., Grad Pazin).

Projekt će se provesti tijekom srpnja, kolovoza i dio rujna, kada će se odraditi nekoliko volonterskih akcija uređenja dječjeg igrališta, radionice za roditelje i djecu te završno druženje.

UDRUGA ZDRAVI NOVIGRAD “Zdravi vrt vrtiću” 3.481,10 €

Provođenje projekta omogućit će uključenost učenika u donošenje odluka, ideja te sudjelovanje u raspravama o realizaciji u svim fazama projekta. Učenici će istražiti kojim su se igrama igrali njihovi djedovi i bake.

Tijekom organiziranih međugeneracijskih susreta učenici će saznati kako su naši stari provodili vrijeme, pravila igara koje su igrali te iste ponovo zaigrati. Prikupljene informacije sačuvat će se uređenjem pljočkališta u školi i izradom šperploča s tradicijskim igrama stola koje će se nastaviti koristiti nakon kraja projekta.

U suradnji s Istarskim pljočkarskim savezom učenici će uvježbati pljočkanje kako bi spremni dočekali planirane međuškolske turnire, a s Etnografskim muzejem Istre provesti će istraživanje i igre trajno zabilježiti u brošuri koja će se izraditi.

DRUŠTVO “NAŠA DJECA” PAZIN „Čuda prirode” 3.250,00 €

Projekt obuhvaća obnovu i uređenje Bilfo parka putem volonterske akcije djece, mladih i roditelja te provedbu trodnevne Škole u prirodi za djecu viših razreda osnovne škole u novouređenom Bilfu.

Glavne aktivnosti projekta planirane su tijekom srpnja i kolovoza 2024. godine. Projekt ćemo provesti u partnerstvu s Javnom vatrogasnom postrojbom Pazin, Centrom za mlade Alarm Pazin te brojnim suradnicima i prijateljima DND-a koji će nam svojim volonterskim angažmanom pomoći pri organizaciji Škole u prirodi i provedbi različitih radionica za djecu vezanih uz teme prirode i Društva.

LABIN ZDRAVI GRAD “Bojanka za sreću: promocija mentalnog zdravlja kroz likovno stvaralaštvo za odrasle“ 3.090,00 €

Provođenje projekta omogućit će promociju osobnog razvoja i mentalnog zdravlja građana Grada Labina kroz inovativne aktivnosti, umrežavanje i aktivnu participaciju.

Kroz tri tematska druženja – radionice želi se povećati osjećaj osobne dobrobiti građana, potaknuti participaciju građana te promovirati volonterstvo (kreiranje sadržaja bojanke, distribucija i dr.). Izradit će se bojanka koja će se podijeliti širem građanstvu na prigodne datume te će biti trajno dostupna u digitalnom obliku na mrežnim stranicama partnera.

Ovaj projekt daje svoj doprinos novim sadržajima i aktivnostima u Gradu Labinu u skladu potrebama građana te jačanju suradnje među udrugama. Na radionicama će sudjelovati preko 20 sudionika, tiskanu bojanku će dobiti 400 građana, a online preuzeti još najmanje 200 korisnika.

LABIN ART EXPRESS XII “Labinjonski Đornalin” 3.250,00 € 

Labinjonski Đornalin, projekt je izdavanja novine na cakavici, koju će tijekom 6 mjeseci pripremati prvenstveno mladi polaznici radionice čitanja i pisanja na ovom lokalnom dijalektu, u cilju njegovog očuvanja, promidžbe te integracije u svakodnevan život građana Labinštine, posebno djece i mladih, a u skoroj budućnosti i u kurikulume lokalnih obrazovnih ustanova.

U partnerstvu s Gradskom knjižnicom, koja će osigurati edukativne materijale te organizirati i radionice, i udrugom Labin Zdravi Grad čiji će volonteri distribuirat, 15-ak mladih polaznika radionice Kluba mladih DKC-a Lamparna pripremiti će sadržaj za novo, tiskano izdanje novine (8 str., 3500 kom, reciklirani papir), koju će 10-tak volontera distribuirati kućanstvima

DRUŠTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA I PRIRODE ROVINJSKE NJUŠKICE “MIC ‘CASA” 3.420,00 €

Projektom će se u starom gradu Rovinju izraditi i postaviti automatske hranilice za slobodno živuće mačke, hotel za kukce i ptice, uz izradu informativnih panela i brošura te provedbu edukacijskih radionica i predavanja.

Promociju odrađenog projekta napraviti ćemo preko video clipova, društvenih mreža, web stranice i medijskih objava. Projekt će se provesti u suradnji sa Udrugom “Istarsko-ekomuzej iz Vodnjana”.

Pročitajte još...