Emil Daus bez milosti: Najbolji primjer izbornog inženjeringa je 8. izborna jedinica – uz dužno poštovanje, Matulji nikada neće biti Petrinja ni Glina!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, danas je u Saboru sudjelovao u raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o izbornim jedinicama naglasivši da je riječ o očitom izbornom inženjeringu 8. izborne jedinice.

“Sada je pred nama Prijedlog zakona u 2. čitanju, koji se gotovo i ne razlikuje od prvog, i ne da se nije ispravila povijesna nepravda i vratila Klanu, Viškovo i Kastav u 8. izbornu jedinicu, nego se iz 8. izborne jedinice izbacilo Matulje, koji su geografski, povijesno, kulturološki i sociološki mentalitetom Istra. Nije se pri tome smanjio broj birača, nego se kompenzirao brojem stanovnika Novog Vinodolskog i Bakra”, naveo je Daus.

Podsjetio je na svoj govor u 1. čitanju gdje je pitao znaju li odakle dolazi druga generacija hrvatskih narodnih preporoditelja Matko Laginja, Matko Mandić, Vjekoslav Spinčić te Ivan Matetić Ronjgov – tvorac „Istarske ljestvice“.

“I HDZ je 2023.g. odlučio da su Butković i Klarić važniji od Laginje, Mandića, Spinčića, Ronjgova i da je normalno da su Matulji zajedno s Petrinjom, Kutinom, Glinom, Obrovcem, Ražancem. Ako je negdje očiti izborni inženjering, onda je to 8. izborna jedinica, ministre! No, kao i do sada, HDZ će 2024. g. na području Istre i Kvarnera doživjeti politički potop, jer Butković i Klarić nikada neće biti Laginja i Spinčić, ni Matulji nikada neće biti Petrinja ni Glina – geografski, povijesno, kulturološki, sociološki ni bilo kako”, zaključio je Daus.

Pročitajte još...