Emil Daus: “Kad misliš da ne mogu niže, HDZ-ovci te nanovo iznenade!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, danas je u Saboru sudjelovao u raspravi o Zakonu o izbornim jedinicama i posebno naglasio da su vladajući prilikom sastavljanja ovakvog Prijedloga zakona gledali jedino vlastite političke interese.

Očekivano, najviše se osvrnuo na 7. i 8. izbornu jedinicu, a pritom se posebno dotaknuo općine Matulji – općine koja se nalazi na istarskom poluotoku i koja je geografski Istra, a koja je prema ovom Prijedlogu zakona bez ikakvih valjanih argumenata iz 8. izborne jedinice prebačena u 7. izbornu jedinicu.

Naglasio je kako su izostavili Matulje, kako bi ubacili dva grada u kojima upravljaju HDZ-ovi gradonačelnici i to je jedini razlog, zanemarujući sve valjane protuargumente.

“Nema tu nikakve matematike, nema zadovoljavanja broja birača, ponavljam – trebalo je staviti Novi Vinodolski i Bakar jer su tamo HDZ-ovi gradonačelnici i pronaći neku lokalnu samoupravu koja ima otprilike taj broj birača i evo ih Matulji – nema veze što su na istarskom poluotoku”, ustvrdio je Daus.

Ističe kako IDS ne zagovara poput nekih, samo nekoliko izbornih jedinica ili poput nekih drugih, samo jednu na razini cijele Hrvatske jer je stava da bi smanjivanjem broja izbornih jedinica regionalna zastupljenost bila još manja, a većina njih koji bi i dolazili s određenih područja morali bi račune polagati svojim središnjicama, koje su uglavnom u  Zagrebu. 

Podsjetio je kako je i IDS ponudio prijelazno rješenje, shvaćajući kompleksnost velikog područja sa slabom naseljenošću kojeg obuhvaća 7. izborna jedinica te napomenuo kako za razliku od HDZ-a, IDS-u nije bilo ključno u kojim gradovima obnaša vlast jer da jest, ne bi predložili Klanu, Viškovo i Kastav te se ne bi borili da u 8. izbornoj jedinici ostanu Matulji.

Smatra da se određivanje izbornih jedinica ne smije činiti po modelu upravljanja neke stranke nekim gradom ili općinom, već po modelu koji obuhvaća sve parametre koje neko područje čini povijesnom, geografskom, sociološkom i kulturološkom cjelinom.

“Neka mi samo netko suvislo objasni što imaju Jurdani, Jušići, Zvoneće, Mune ili Žejane zajedničko s Petrinjom, Obrovcem ili Ražancem, ali, s Opatijom, Rijekom, Lanišćem i Lupoglavom imaju”, upitao je Daus.

Potom je upitao vladajuće i znaju li odakle dolazi druga generacija hrvatskih narodnih preporoditelja Matko Laginja, Matko Mandić, Vjekoslav Spinčić, zatim Ivan Matetić Ronjgov- tvorac „Istarske ljestvice“.

“Fućka se vama za Laginju, Mandića, Spinčića i Ronjgova, kao i za ono čime su nas sve zadužili, fućka se vama i za građane Klane, Viškova, Kastva, a vidimo i Matulja. Matulja koji su geografska Istra! Fućka se vama i za hrvatski narodni preporod i za Istru i za Hrvatsku”, naglasio je Daus te zaključio kako je vladajućima jedino važno hoće li na sljedećim parlamentarnim izborima osvojiti koji mandat više u 8. izbornoj jedinici!

Pročitajte još...