Grdoselo: Župljani podigli nadgrobni spomenik dugogodišnjem župniku Dragutinu Domšiću

Facebook
Twitter
LinkedIn

U nedjelju, 19. veljače 2023. godine, u Grdoselu je svečanim koncelebriranim misnim slavljem obilježena prva godišnjica smrti dugogodišnjeg tamošnjeg župnika Dragutina Domšića. Misno slavlje je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, uz koncelebraciju više svećenika.

Nakon mise biskup, koncelebranti i okupljeni vjernici su se u procesiji uputili prema nekoliko stotina metara udaljenom mjesnom groblju. Ondje je biskup Milovan blagoslovio novopostavljeni nadgrobni spomenik kojeg su za svog dugogodišnjeg župnika zajedničkim snagama podigli župljani. Grob vlč. Domšića se nalazi na samom ulazu u groblje, s desne strane.

Nadgrobni spomenik donosi podatke o pokojniku, na vrhu stoji napisano: „ Dragutin Domšić, 20. 02. 1930. – 19. 02. 2022., svećenik“. Ispod toga je lik kaleža s hostijom. Slijedi tekst: „Od 1986. do 2014. župnik u Zarečju i Grdoselu, Kršikli i Butonigi“. Slijedeća je rečenica ono što dokazuje da vlč. Domšić živio sa svojim župljanima i za svoje župljane, te sve svoje sile i znanje ulagao u njihovu dobrobit i spas njihovih duša, „Spomenik podižu zahvalni župljani.“, natpis završava riječima „Počivao u miru Božjem.“

S lijeve stane spomenika glagoljicom je vertikalno napisana Isusova rečenica „ Ja sam Put, Istina i Život“, a na dnu je transkripcija latinicom. Hommage je to njegovoj velikoj ljubavi i poštovanju prema glagoljici, te simbol činjenice da je upravo u Grdoselu pronađen Grdoselski ulomak – spomenik hrvatske pismenosti iz 12. stoljeća koji spada u najstarije hrvatskoglagoljske epigrafske spomenike i koji se čuva u tamošnjoj župnoj crkvi. Vlč. Domšić je za svoje župničke službe mnogo uložio i u materijalnu obnovu sakralnih zdanja, pa je tako prigodom obnove grdoselske župne crkve projektirao kameni oltar u obliku slova G.

Cijeli tekst G. Krizmana možete pročitati OVDJE na stranicama Porečko-pulske biskupije. (tekst i foto: Goran Krizman)

Pročitajte još...