JURINA I FRANINA 2024: Poznati zavičajni godišnjak slavi 101. rođendan, izlazi iz tiska, a sutra će biti predstavljen!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tradicionalni istarski kalendar Jurina i Franina za 2024. godinu izlazi iz tiska i bit će predstavljen u četvrtak, 23. studenog u 12 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Kandlerova 39). Ove godine ovaj zavičajni godišnjak slavi 101. rođendan.

Prvi broj Jurine i Franine tiskan je u Trstu koncem 1922. za 1923. godinu. Nakon povlačenja urednika i izdavača Miroslava Sinčića 2018. godine pojavljuje se Drago Orlić sa čuvenom rečenicom: Ne smimo puštiti da se Jurina i Franina zatare, te ponovo pokreće izdavanje kalendara za 2019. godinu.

Za vrijeme pripreme broja za 2022. godinu Drago Orlić nas, nažalost, napušta i urednikom postaje Vlado Mandić, a od ove godine je to Robert Buršić. Izdavač je posljednjih nekoliko godina 5d12 iz Poreča. Realizacija projekta je svih ovih godina podržava  Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

U novom broju za 2024. godinu na na 224 stranica časopis donosi pregršt priloga dugogodišnjih suradnika, uglednih novinara, publicista, gospodarstvenika, književnika i kulturnih djelatnika, a teme se odnose na događaje, pojavnosti, ljude i predmete vezane za i oko Istre. U ovom broju se pojavljuju i novi suradnici prisutni u medijskom prostoru Istre i šire.

Na naslovnici je fotografija Paza, gdje je slijepog dječaka ondašnji župnik uputio u veliki Beč naučiti svirati orgulje.

Na početku iskazujemo počast uvaženom preminulom znanstveniku Miroslavu Bertoši, dugogodišnjem suradniku, a  potom i članu uredništva, Davoru Šišoviću.

U kalendaru objavljujemo inventuru 30-godišnjeg djelovanja Istarske županije, nesumnjivo jedne od najrazvijenijih regija u Hrvatskoj.

Prisjećamo se teških nevolja Istrana u Velikom ratu, potonuća austrougarske krstarice s brojnim mornarima početkom rata, koja je izgrađena u Puli, potom i  potonuća velikog broja i drugog brodovlja u istarskom akvatoriju, te strašne tragedije na pulskoj plaži Vergaroli.

Jurina i Franina 2024. bilježi nekoliko obljetnica: 170 godina rođenja Antona Smareglija, 140 godina Zavičajnog muzeja Poreštine, 125 godina Prve hrvatske gimnazije u Pazinu, 70 godina smrti Mija Mirkovića –  Mate Balote, 55 godina djelovanja Čakavskog sabora, 30. izdanje Sa(n)jma knjige u Puli.

Pišemo o Marinu Cettini, briljantnom galeristu i vlasniku kultnog caffe bara Dante u Umagu.

Otkrivamo da je danas Pula grad studenata. I da su se, ne tako davno, u Puli održavale utrke konja, da je na pulskim ulicama i trgovima bilo osebujnih ljudi, čudaka i ridikula, da je u pulskom zatvoru završila baba vračara, optužena za prijevaru…

Govorimo o filmu – o brojnim svjetskim filmovima snimljeni u Istri, o tradicijskoj glazbi i popularnom ča-metal bendu, te kako sopele i roženice prate i svatove i pogrebe.

Rubriku Sliku mile Istre naše ispunili su fotografi Karmen Orlić i Denis Gržetić.

Zanimljivo je štivo o Grožnjanu – gradu jazza, i o Roču, parku skulptura na otvorenom. U Roču – ovaj put na kajkavskom – ražunuaju Jurina i Franina.

Podsjećamo na pad nekad suvremenog porečkog vinskog podruma – Cantine. Saznajemo i kako je dipl. inž. građevinarstva Dino Ružić sanirao graditeljsku baštinu diljem Istre.

I dalje: Hoće li turisti istjerati ovce sa Stancije Guran kod Vodnjana, koje konje uzgajaju na Stanciji Huber kod Rovinja, koji je to naš brek u našoj korti.

Objavljujemo, s današnjeg gledišta, jednu nevjerojatnu činjenicu: tridesetih godina 19. stoljeća Istrani su bili jako sumnjičavi prema sadnji krumpira, uvjereni da time direktno ugrožavaju uzgoj – vinove loze.

U ovom broju objavljujemo crteže, slike i karikature Jurine i Franine sedmero istarskih autora.

Priložen je i poseban dodatak: Mapa Istre s lokacijama na kojima su se snimali filmovi svjetske produkcije.

Kraj smo začinili slatkim i pjesmom: priču o vrsaranskim amaretima s lješnjacima i pjevanjem kantautora Daniela Načinovića: Panin za penzionera i sedan dek parizera.

Kalendar Jurina i Franina bit će zanimljivo štivo i lijep  blagdanski dar – za dobru ruku.

Časopis će se moći kupiti u knjižarama od druge polovice studenog ili naručiti online na jurinaifranina@gmail.com.

SVI SURADNICI U JURINI I FRANINI 2024:

ANGELESKI, Zoran

BEGIĆ, Vanesa

BERTOŠA, Slaven

BILETIĆ, Boris Domagoj

BOŽIĆ, Đanino

BUGARIN, Vladimir

BURŠIĆ, Robert

COSSETTO, Oreste

ČABARAVDIĆ, Asim

ĆURIĆ, Mate

ĆURKO, Bruno

DOBLANOVIĆ, Danijela

DUKOVSKI, Vedran

GORTAN-CARLIN,Ivana Paula

GRŽETIĆ, Denis

HERAK, Ivan

KONTOŠIĆ, Denis

MANDIĆ, Davor

MANDIĆ, Vlado

MATIĆ, Mirjana

MATIJAŠIĆ, Robert

MEDVEDEC BURŠIĆ, Vesna

MILEVOJ, Marijan

MILOVAN, Valter

MUK, Vltava

MUSTAČ, Sunčica

NAČINOVIĆ, Daniel

ORLIĆ, Karmen

PALIBRK, Duška

PAVLETIĆ, Mirjana

PERCAN, Anton

PERNIĆ, Vladimir

POKRAJAC, Aldo

POROPAT PUSTIJANAC, Elena

PRODAN, Goran

RADOŠEVIĆ, Milan

RADOŠEVIĆ, Ratko

RADOVAN, Petar

RAKOVAC, Milan

RIMANIĆ, Mirjan

ROJNIĆ, Nadan

ROSANDA ROS, Mario

STEPČIĆ REISMAN, Kristian

STRAHINJA, Zvjezdan

ŠIKLIĆ, Josip

ŠILIPETAR, Vedran

ŠURAN, Noel

TIDIĆ, Tea

ULJANČIĆ, Elena

VARELIJA, Zlatan

VINKERLIĆ, Aleksandra

VLAČIĆ, Deni

ZIHERL, Jerica

ŽIŽOVIĆ, Budimir

Pročitajte još...