Kalendar koji promovira mentalno zdravlje kao poželjan božićni poklon: Brinem o sebi 365 dana

Facebook
Twitter
LinkedIn
Karla Krizmanić i Gordana Trošt Lanča

Može li kalendar biti po nečemu toliko originalan da umjesto reklamnog materijala postane poželjan božićni poklon i nešto što svaka žena želi darovati i sebi? Ako se pitaju dvije kreativke iz Istre: odgovor je svakako DA! Riječ je o “Brinem o sebi 365 dana” kalendaru čije su autorice grafička dizajnerica Karla Krizmanić i psihologinja Gordana Trošt-Lanča.

Ideja je rođena krajem 2021. godine. Tada je Karla Krizmanić, grafička dizajnerica s višegodišnjim iskustvom izrade personaliziranih digitalnih ilustracija, ilustrirala svoj prvi zidni kalendar, s željom da ne bude jedan od onih reklamnih, koji ostavimo negdje sa strane da skuplja prašinu, već će ga se rado staviti na zid.

Sljedeće godine na projektu joj se pridružila i psihologinja Gordana Trošt Lanča, a tada je krenuo brainstorming: kako neku temu iz područja psihologije i osobnog razvoja staviti na ograničeni prostor lista kalendara? I tako je cijeli koncept dobio i digitalnu dimenziju: na stranice kalendara dodale su QR kod i time otvorile mnoštvo mogućnosti. 

Odlučile su da QR kod vodi na stranice s mjesečnim temama o osobnom razvoju, a kako bi potaknule korisnike na cjelogodišnju akciju, uz svaku temu dodani su tjedni izazovi, tj. mali koraci koje svatko može napraviti i tako tim malim, svakodnevnim koracima, unaprijediti kvalitetu svog života.

Naime, potaknute podatkom da se čak 25% ljudi svake godine suoči s nekim problemom mentalnog zdravlja, osim estetski privlačnog proizvoda, htjele su ponuditi javnosti i lako dostupne resurse za prevenciju navedenih poteškoća.

Na svom projektu Karla i Gordana nisu same: pridružilo im se 11 stručnih mentorica i svaka obrađuje jednu mjesečnu temu, poput uvođenja navike čitanja, prirodne njega lica, zdravlja crijeva, organizacije garderobe, detoxa okoline, slike o tijelu, važnosti odmora i drugih. Sve teme na online platformi mogu se staviti pod zajednički nazivnik brige o sebi pa je tako kalendar i dobio ime: Brinem o sebi 365 dana. 

Sve je veća svjesnost javnosti da se pod pojmom “briga o sebi” ne radi samo o njezi tijela ni da je to rezervirano samo za nekog tko ima viška vremena, no i dalje neki brigu o sebi smatraju sebičnom.

Istina je potpuno suprotna: kao što u avionu kažu da prvo staviš masku za kisik sebi, a tek tada drugoj osobi, tako je i sa brigom o sebi: prvo se moraš pobrinuti za sebe i svoje mentalno i fizičko zdravlje, da bi onda mogao brinuti i o drugom. Ili, kako bi rekla jedna istarska poslovica “Prazna vreća sama ne stoji!”

Baš zato je ovaj kalendar izvanredan suputnik svakome tko u 2024.-oj želi brigu o sebi dovesti na novi nivo i idealan poklon za suprugu, majku, sestru ili prijateljicu kojoj od srca želite da i sebe, bar ponekad, stavi na prvo mjesto.

Kalendar dolazi u zidnoj i stolnoj verziji: zidni kalendar ima velika polja s datumima u koja se mogu zabilježiti sve bitne obveze pa je tako idealan za obiteljske prilike, a stolni ima postolje od bračkog kamena pa će se s lakoćom uklopiti u svaki ured i na svaki radni stol. 

Sve posebnosti kalendara najlakše ćete saznati na instagram stranici @brinemosebi365. Kalendari se mogu naručiti na www.kkarikature.hr a sve narudžbe do ponedjeljka 18.12. do kraja dana stižu prije Božića. Oni iz centralne Istre mogu s Karlom i Gordanom dogovoriti i osobno preuzimanje pa će ovi originalni pokloni biti as iz rukava za pokoje last minute darivanje.

Pročitajte još...