KAMO ZA DOČEK? Buzećani pozivaju na – granicu! Slavi se ulazak Hrvatske u Schengenski prostor

Facebook
Twitter
LinkedIn

„Unuci će Vas jednog dana pitati: “Nona/no, kadi si bio/bila 31.12.2022. u pol noći kada su se rušili zadnji istarski kunfini?“ – tako započinje svoju objavu Robert Marušić, poznati Buzećan koji po svemu sudeći, barem djelomično stoji iza jednog nesvakidašnjog dočeka Nove godine.

Negdje je Nina, negdje Severina, Prljavci i Tony uz more, istarska politika na Kaštelu, ali Buzećani su opet originalni. Točno gdje treba. Na svojem graničnom prijelazu. Ispod Ćićskog Kroga. Iznad Mlini. Na Požanama.

“Povratak Buzeta u Europu”, je naziv programa kojim se slavi ulazak Republike Hrvatske u Schengenski prostor EU i slavi uvođenje Eura kao jedinstvene monete europskih građana.

Na graničnom prijelazu Požane 31.12.2022. od 22:00 sata, svirkom lokalnog domaćeg buzetskog sastava Ko-Ra, orkestra koji njeguje tradiciju poznatog Šugo Banda, započinje rušenje zadnjih istarskih granica!

Malvažija, Teran, ali i Refošk, humska Biska, buzetska Bira i Teranino su gratis za sve koji dođu, a pozvani su svi! Oko 23:00 sata zasvirati će građani na svojim instrumentima – “Si ki jimajo inštrument u veturi”.

U 23:55 započinje priprema i odbrojavanje ispraćaja Stare godine i u ponoć slijedi Novogodišnja čestitka gradonačelnika Buzeta Damira Kajina i nazdravljanje uz novogodišnji muškatni buzetski pivski šampanjac!

Nakon čestitanja, odlazi se na granični prijelaz Sočerga i prolaz HR-SLO granice bez kontrole dokumenata! Za doček i zdravicu slovenskih prijatelja na Sočergi, zadužen je slovenski domaćin Valter Miklavčić iz Rakitovca, predsednik hrvaško-slovenskog kluba prijateljstva, a Gostilna Ražman iz Gračišča priprema kuhano vino!

Nakon zdravica i čestitanja slijedi povratak na granični prijelaz Požane svih slovenskih susjeda, zrmana i prijatelja i nastavlja se ples i mužika! Povijesni trenutak konačnog kompletnog ulaska Republike Hrvatske u europsku obitelj, Buzet s posebnim senzibilitetom doživljava kao “povratak u Europu” jer Buzećanke i Buzećani su tradicionalno rodbinskim vezama i poslovnom tradicijom okrenuti prema Kopru i Trstu.

Organizator programa je Grad Buzet i Turistička zajednica Buzeta, gradonačelnik i predsjednik TZ Buzeta, Damir Kajin.

Pročitajte još...