NEMA ZDRAVLJA BEZ MENTALNOG ZDRAVLJA! Društvo psihologa Istre u listopadu organizira niz aktivnosti

Facebook
Twitter
LinkedIn

U zadnje 2 godine, kao posljedica krize izazvane koronavirusom, stresa izazvanog potresima te financijske krize, Društvo psihologa Istre prima sve više upita građana i građanki te primjećuju povećanu potrebu i važnost da se kao struka približe zajednici.

Društvo psihologa Istre i ove godine, povodom 10. listopada 2022., Svjetskog dana mentalnog zdravlja, provodi kampanju pod nazivom “Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja”. Ovogodišnji slogan, kojeg preporučuje Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), je “Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom”.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 1 od 5 osoba suočava se s teškoćama mentalnog zdravlja, no nažalost, samo 1⁄3 njih ima stručnu pomoć. Razlozi nedobivanja stručne pomoći su nedostatak praćenja i trijaže, nedovoljna dostupnost pomoći, duge liste čekanja, visoka cijena, nedostatak percipirane potrebe za traženjem stručne pomoći te stigmatizacija, sram i strah.

Zbog svega navedenog željeli bismo podsjetiti naše građane_ke na važnost brige o mentalnom zdravlju, unijeti informacije o mentalnom zdravlju u svakodnevne medijske i društvene prostore i time utjecati na smanjenje stigme i predrasuda vezanih uz traženje stručne psihološke pomoći.

Kako bi to ostvarili, Društvo psihologa Istre osmislilo je nekoliko aktivnosti kroz listopad:

– Interaktivno predavanje za građane/ke “Mentalno zdravlje i ja” u Višnjanu u četvrtak, 13. listopada 2022. u 18:00 h, kojeg vodi naša članica, psihologinja i psihoterapeutkinja, Luana Poleis

– Besplatno psihološko savjetovanje (u trajanju od 1 h) od 10. do 16. listopada 2022. za građane/ke koji_e se jave na e-mailsavjetovaliste@dpi.hr (ograničen broj termina)

– Nagradni natječaj na društvenim mrežama Društva psihologa Istre (Facebook i Instagram) u kojem 1 pratitelj/ica može osvojiti knjigu

– Sekcija za predškolsku psihologiju DPI-ja provodi ispitivanje mentalnog zdravlja odgojitelja/ica

Pročitajte još...