Objavljeno istraživanje o seksizmu, homofobiji i transfobiji u medijima – prikupljeno 4.463 primjera diskriminatornih članaka

Facebook
Twitter
LinkedIn

Neformalna mreža za praćenje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji je u 10 mjeseci praćenja lokalnih i nacionalnih medija prikupila 4.463 primjera seksističkih, homofobnih i transfobnih članaka.

Od toga je pogrdno i/ili trivijalizirajuće izvještavanje o izgledu i/ili ponašanju žena umjesto rasprave o stavovima i mišljenjima zabilježeno u 1336 slučajeva, seksualna objektivizacija žena u 1546,  reproduciranje i održavanje rodnih stereotipa u odnosu na žrtve rodno utemeljenog nasilja u 353, promocije i podržavanje rodnih stereotipa u 837, mizoginija-govor mržnje prema ženama u 43, te homofobija i transfobija u 340 slučajeva.

Kao najčešći oblik seksizma pojavljuje se seksualna objektivizacija žena, a portali koji prednjače po broju takvih članaka su Net.hr (565), Dnevno.hr (381), Slobodna Dalmacija (241), 24 sata (178) i Dnevnik.hr (84).

Mediji igraju ključnu ulogu u oblikovanju javnog mišljenja, ali često svojim pristupom doprinose rodnoj neravnopravnosti. Način izvještavanja često reducira žene na objekte (muškog) zadovoljstva ili ih prikazuje kroz rodno uvjetovane stereotipe, čime se podržava nasilje i doprinosi “vraćanju” žena u rodno tradicionalne uloge isključivo majki i kućanica, drugotnih i podređenih muškarcima.

Ovaj pristup ne samo da je etički upitan, već i krši zakone i kodekse, s ciljem privlačenja pažnje korisnika/ca na račun dostojanstva žena. Iako su bile poduzete mjere kako bi se takvo izvještavanje suzbilo, mnoga uredništva su ostala neosjetljiva na upozorenja i nastavljaju s praksom koja podriva rodnu ravnopravnost.

U skladu s tim, izrađene su policy preporuke kako bi se ovakve prakse suzbile te medije sada pozivamo da se pridruže naporima za postizanje rodne ravnopravnosti, smanjenja seksizma, homofobije i transfobije u društvu te općenito za smanjenje nasilja i diskriminacije, kao i da svojim izvještavanjem postanu saveznici/e u ovim važnim ciljevima i primijene preporuke u daljnjem radu.

Također, pozivamo da preuzmete Priručnik za sprječavanje i suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji koji istražuje kako mediji i oglašivači doprinose perpetuiranju seksističkih stavova kroz svoje poruke i prakse. 

 „Seksizam naš svagdašnji” je Facebook i Instagram stranica koja aktivno prenosi primjere seksizma, homo/bi/transfobije i diskriminacije iz medija.

Tijekom sedam godina rada, stranica je postala platforma na kojoj se ljudi educiraju i osvještavaju o diskriminatornim praksama kojima su izloženi te aktivno prijavljuju takve primjere. Projekt „Seksizam naš svagdašnji” provodi Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom i organizacijom Kvenréttindafélag Íslands.

Projekt je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo Active Citizens Fund Hrvatska, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova, u iznosu od €89.812,51.

Ispred Centra za građanske inicijative Poreč i Neformalne mreže za suzbijanje seksizma u medijima,

Nataša Vajagić

Programska koordinatorica za ženska i LGBTIQ+ ljudska prava

Pročitajte još...