Od 18. do 20. kolovoza svi putevi vode u Barban – kreće Trka na prstenac!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Barbanu u Centru za posjetitelje, organizatori su najavili kako su svi radovi već pri kraju i da nestrpljivo očekuju 48. Trku na prstenac.

O tome što se sve može pratiti, doživjeti i uživati u Barbanu tijekom tri dana, govorili su Aldo Osip, predsjednik Društva Trka na prstenac, Gvido Babić, vođa konjanika, Mario Kožljan, predsjednik Časnog suda, Jelena Lučić Baćac, direktorica TZ Barban i Elena Kiss, autorica izložbe „Okreni se na kraju“.

Predsjednik Društva na prstenac Aldo Osip istaknuo je da i ove godine očekuju puno posjetitelja koji vole Trku i zabavu u Barbanu.  „Pripreme za Trku na prstenac traju više mjeseci uoči manifestacije i sve su naše snage uložene u to da svi posjetitelji uživaju te sa sobom ponesu nezaboravne trenutke u Barbanu.  Organizacija Trke je zahtjevna no sve teče po planu te smo za posjetitelje i ove godine organizirali: parkirna mjesta, redarske službe kako bi sve funkcioniralo u miru i veselju, neće nedostajati obilje gastronomske ponude, glazbe i zabave za sve generacije. Očekujemo veliku gužvu i dolazak domaćih i stranih gostiju te pozivam sve posjetitelje da dođu na vrijeme, odnosno da ranije krenu na Gradišće zauzeti svoja mjesta. Tako omogućavamo da je svima lakše kretanje za vrijeme manifestacije u Barbanu,“ naglasio je Osip.

Službeno program 48. Trke na prstenac počinje u petak navečer, 18. kolovoza, podizanjem Trkine zastave na barbanskoj placi. Što nas od programa očekuje sva tri dana možete pročitati na dnu. 

U petak će se održati odigravanje nogometnih prijateljskih utakmica u kategorijama U-9, U-11, U- 15 i U- 18 sa susjednim Općinama. Utakmice će se održati od 16 sati na nogometnom igralištu Mrzlica. S nastupom Barbanskih mažoretkinja i KUD-a Barban u 20 sati počinjemo program Trke, a svečano podizanje zastave “Trka na prstenac” održat će se u 20:30 sati.

Nakon otvorenja, pozivamo sve nazočne na svečano otvoranje izložbe mlade umjetnice Elene Kiss „Okreni se na kraju“ u Centru za posjetitelje, iznad TZ Barban. Večernji program nastavlja se uz glazbenu zabavu na placi uz Malvazija bend a istovremeno će se održati i turnir u briškuli.

Subota je tijekom jutra posvećena najmlađima koji sudjeluju na manifestaciji i radionicama Robotrke na prstenac.  Ove godine Robotrka ima deseto izdanje, a nakon Robotrke, s početkom u 11 sati djeca mogu sudjelovati u zabavno-edukativnoj igri Potraga za prstencem.

Trka za viticu koja se održava subotom počinje u 17 sati na Gradišću. Nakon Vitice slijedi natjecanje u gađanju glinenih golubova isto na Gradišću u 21:30 sati. Nastavak subotnjeg programa zagrijat će se uz glazbeni nastup Željka Bebeka i Replay banda.

U nedjelju je vrhunac svih događaja i programa manifestacije. Tada se očekuje najveći broj posjetitelja kada se održava 48. Trka na prstenac. Program počinje promenadnim  koncertom limene glazbe, mažoretkinja i KUDA-a Barban. Trka na prstenac počinje u 17 sati! Nakon održanog natjecanja, i proslave pobjednika, zabava svih čeka na Placi uz Mladena Grdovića i Night Express band. Oko 22 sata očekujemo i šećer na kraju, vatromet.

Za sve one koji neće moći uživo pratit manifestaciju, 48. Trka na prstenac imat će izravni prijenos na četvrtom programu Hrvatske televizije (HRT4) u nedjelju, 20. kolovoza s početkom u 17 sati.

O spremnosti konjanika, konja te kopljonoša govorio je Mario Kožljan, a tko je izborio mjesto kao natjecatelj 48. Trke na prstenac pročitao je Gvido Babić. Svojim nastupima na treninzima i rezultatima te kriterijima koje je razmotrio Izvršni odbor Trke prema izvješću Časnog suda, čast nastupiti na ovogodišnjoj Trci dobili su:   

 1. konjanik BABIĆ GVIDO, kopljonoša MATIJA VERBANAC, konj KIKA, vlasnik DANIEL BERTOŠA,
 2. konjanik BENČIĆ PETAR, kopljonoša ERIK ROŽA, konj ZEN, vlasnik PETAR BENČIĆ,
 3. konjanik BROSKVAR DANIEL, kopljonoša FILIP PAVLIĆ, konj DILA, vlasnica IVANA MATOŠEVIĆ,
 4. konjanik CELIJA BRUNO, kopljonoša LUKA LUPETINA, konj MEACULPA, vlasnici FAMILIJA CELIJA,
 5. konjanik GALANT GORDAN, kopljonoša PAULETIĆ MARIJAN, konj FURIA PIPI TAIČI, vlasnik GORDAN GALANT,
 6. konjanik GRABROVIĆ MILIO, kopljonoša ALDO PAUS, konj BLEKI, vlasnik DANIEL BERTOŠA,
 7. konjanik KANCELAR ANDREJ, kopljonoša DRAGAN POPOVIĆ, konj BORGUS, vlasnik KASAČKI KLUB DIAMANT,
 8. konjanik KANCELAR LUKA, kopljonoša FILIP FILIPOVIĆ, konj RANGER, vlasnik LUKA KANCELAR,
 9. konjanik OSIP ANTONIO, kopljonoša JURE PAUS, konj BISI, vlasnik RANCH BARBA TONE,
 10. konjanik OSIP STEFANO, kopljonoša FILIP GRGORINIĆ, konj FARESA, vlasnik STEFANO OSIP,
 11. konjanik ROJNIĆ MAKSIMILIJAN, kopljonoša MASSIMO ROJNIĆ, konj SINDI, vlasnik SAŠA ZAJGAR,
 12. konjanik ROJNIĆ MATTEO, kopljonoša MIHAEL BENAZIĆ, konj BIG MAGNA, vlasnik KASAČKI KLUB DIAMANT,
 13. konjanik ŠPADA GORAN, kopljonoša ENCO ŠPADA, konj ULIKA, vlasnik IVAN TERLEVIĆ,
 14. konjanik UČKAR DIEGO, kopljonoša LEONARD DRAGUZET, konj STELA, vlasnik IVAN ŽGRABLIĆ,
 15. konjanik UČKAR SILVIO, kopljonoša IVAN DURAS, konj SCHELDON, vlasnik ĐANI KANJIR,
 16. konjanik VALE ALEKSA, kopljonoša PETAR ROCE, konj MICI, vlasnik RANCH BARBA TONE.

Kao ovogodišnju zanimljivost među natjecateljima, konjanicima, možemo istaknuti da je Maksimilijanu Rojniću ovo trideseti, Andreju Kancelaru i Gordanu Galantu dvadeseti nastupa na Trci na prstenac.

Fortenova grupa je zajedno sa svojim kompanijama Agrolagunom, Jamnicom i Konzumom, već četvrtu godinu zaredom generalni sponzor Trke na prstenac te na takav način daje doprinos očuvanju važne tradicije, kulturne baštine i povijesti Barbana i Istre.

Jamnica ove godine slavi čak 195 godina te je zajedno s Janom, službena voda Trke na prstenac, a sa sloganom Izvorno naša, ponosno ističe svoje domaće podrijetlo i tradiciju te podržava mnoge izvorno naše događaje, baš kao što je i Trka na prstenac. Konzum na području Istre ima ukupno 56 prodavaonica i više od 600 zaposlenika koji svakodnevno omogućuju kvalitetnu uslugu, ponudu i najbolju vrijednost za novac za sve kupce. Agrolaguna oduvijek značajno doprinosi promociji kvalitetnih lokalnih proizvoda, od sada i u sklopu taste&shop Festigia – nove kušaonice i trgovine istarskih sireva Špin, Ol Istria maslinovih ulja i Vina Laguna u Poreču na adresi Mate Vlašića 34, kojim obogaćuje ponudu eno-gastro turizma u Istri.

Direktorica TZ Barban Lučić Baćac napomenula je da ove godine imaju i novitet a to je igra Potraga za prstencem. „Igra je vrlo važna jer se kroz animaciju i rekreaciju uči o našoj tradiciji i povijesti Barbanštine. Prijaviti se mogu svi koji su zainteresirani putem e-maila  tz-barban@barban.hr ili na facebook profilu TZ-a ili telefonom 052 567420. Prijave su otvorene do četvrtka.”

Mlada umjetnica Kiss najavila je svoju izložbu fotografija u Barbanu te je pozvala sve zainteresirane da je posjete u Posjetiteljskom centru i pogledaju tijekom tri dana Trke. Zahvalila se svima koji su podržali organizaciju izložbe te pozvala na otvorenje u petak u 21 sat.

Na ovogodišnju Trku očekuje se velik broj i uglednih gostiju iz svijeta politike, kulture, gospodarstva te javnog života, a bit će pozvani i predstavnici  zakonodavne te izvršne vlasti Republike Hrvatske.

Tradicionalno se očekuje dolazak župana Istarske županije, kao  i istarskih gradonačelnika i načelnika susjednih te prijateljskih barbanskih općina. 48. Trka na prstenac održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te se očekuje njegov dolazak i da slavodobitniku preda Štit Predsjednika Republike.

Pobjednik Trke za viticu u subotu dobija viticu tvrtke Zlatarna David i novčanu nagradu koju je osigurao sponzor ABS d.o.o. iz Barbana u iznosu od 2.000 eura. Nagradu pobjednika nedjeljne Trke na prstenac osigurala je tvrtka Rudan d.o.o. i to u iznosu od 5.000 eura.

Zahvaljuju organizatori i ponosni su na naše glavne sponzore te suradnju s tvrtkama: HEP d.d., Fortenova grupa, Rudan d.o.o. i A.B.S.

Pratite Trku na:

https://www.facebook.com/trkanaaprstenac/

http://trkanaprstenac.hr/

PROGRAM 48. Trke na prstenac – Barban, 2023.

Petak, 18.8.2023.

16.00 – odigravanje prijateljskih nogometnih utakmica u kategorijama U-9, U-11, U- 15 i U- 18 sa susjednim Općinama

20.00 – nastup Barbanskih mažoretkinja i KUD -a Barban

20.30  – svečano podizanje zastave “Trka na prstenac”

21.00 – svečano otvaranje izložbe mlade umjetnice Elene Kiss: „Okreni se na kraju“

21.00  – Koncert na Placi: Malvazija band

21.00 – turnir u briškuli

Subota, 19.8.2023.

10.00 – 10. Robotrka na prstenac

11.00 – Potraga za prstencem, zabavno- edukativna igra

13.00 – turnir u pljočkanju

17.00  – 29. “TRKA ZA VITICU”

21.30 – gađanje glinenih golubova na Gradišću

21.00  – Koncert na Placi:  ŽELJKO BEBEK i Replay band

Nedjelja, 20.8.2023.

16.00 – promenadni koncert limene glazbe, mažoretkinja i KUDA-a

17.00  – 48. „TRKA NA PRSTENAC“

21.00  –  Koncert na Placi: MLADEN GRDOVIĆ i Night Express band

22.00 – Vatromet

Pročitajte još...