POZIV NA OPREZ | Za vikend se očekuju gužve na cestama, i to na ovim cestama…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Policija će tijekom vikenda poduzimati pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja stradavanja u prometu te stoga građane pozivamo na odgovorno ponašanje

Kako će brojni građani iskoristiti produženi vikend i Međunarodni praznik rada za putovanja, a najavljene su i povoljne vremenske prilike, policija će tijekom vikenda, radi smanjenja prometnih nesreća i stradavanja u prometu, provoditi pojačane aktivnosti.

Najveći intenzitet prometa očekuje se u petak poslijepodne i subotu ujutro, a gužve se očekuju i tijekom ponedjeljka, i to na sljedećim prometnicama:

autocestama A8 i A9,

DC 66 (Pula-Labin-Vozilići-Opatija),

DC 64 (Pazin-Kršan),

DC 48 (Baderna-Pazin),

DC 44 (P. Porton-Buzet-Lupoglav),

DC 75 (Umag-Novigrad-Vrsar-L. Kanal-Bale-Vodnjan-Pula),

DC 77 (Vodnjan-Žminj-Rogovići)

DC 302 (Baderna-Poreč)

DC 303 (Sošići-Rovinj)

Policijska uprava istarska stoga će,  kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, osigurati dovoljan broj policijskih službenika koji će pojačanim mjerama i aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa te koji će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji iskaču iz redovnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise.

Naglasak će biti na  sprječavanju i sankcioniranju najtežih prekršaja, a posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel. Osim toga, policija će aktivnosti usmjeriti prema recidivistima, odnosno osobama koje grubo krše prometne propise te prema ranjivijim skupinama sudionika u prometu: vozačima motocikla i mopeda, biciklistima i pješacima.

Savjeti vozačima

Budući da je aktivnost policije u prometu samo jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnosti u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu, vozačima savjetujemo sljedeće:

 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice stanju i ispravnosti pneumatika
 • prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama
 • na put krećite odmorni, a ako tijekom vožnje osjetite umor, zaustavite se i odmorite
 • poštujete ograničenja brzine kretanja vozila te brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti
 • ne konzumirate alkoholna pića ili drogu prije i za vrijeme vožnje
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila.

Savjeti vozačima mopeda i motocikla

Zbog najavljenih povoljnih vremenskih prilika, za očekivati je da će se ovog vikenda na istarskim prometnicama povećati broj motocikala i mopeda te stoga Policijska uprava istarska savjetuje vozače ostalih skupina vozila da obrate pozornost na njih jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče.

Vozače mopeda i motocikala policija savjetuje da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka. Također apeliramo da se kreću propisanim brzinama i brzinu prilagode uvjetima na kolniku, pogotovo na dionicama cesta gdje se češće događaju prometne nesreće s motociklistima (npr. dionica Vozilići – Opatija).

Kako bi zaštitili svoj život i zdravlje, policija apelira na vozače motocikala i mopeda da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometne nesreće (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).

Apel svim sudionicima u prometu

Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, ali i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi predstojeći dani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

Poštivanjem navedenog brže i sigurnije ćete stići do cilja, što će zasigurno doprinijeti i većem zadovoljstvu tijekom vašeg odmora.

Pročitajte još...