Saša Aleksić: “Danas, Brgudac je mjesto za pamćenje!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Istra je već više od desetljeća strateški usmjerena prema aktivnom turizmu, a Grad Umag uvijek je bio na čelu provođenja te strategije u djelo.

Dugogodišnji zagovaratelj mnogih sportskih događaja, gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese, kaže: “Grad Umag, koji opravdano nosi titulu grada sporta, prepoznat je kao idealna sportska destinacija koja već 12 godina predstavlja domaćina globalno priznate ultratrail utrke „Istria 100 by UTMB“. Velika mi je čast biti gradonačelnik grada koji je već toliko godina odabran za domaćinstvo ove prestižne utrke. Navedeno potvrđuje kako Umag nudi savršenu kombinaciju sportske infrastrukture, prirodne ljepote, kvalitete smještaja, organizacijske i logističke potpore te potpune podrške u svim procesima organizacije ove zahtjevne utrke. Siguran sam kako će 2.650 natjecatelja iz čak 69 država svijeta biti oduševljeno ljepotama Istre i Umaga, našom multikulturalnošću i multietničnosti te kako će kućama otići s prekrasnim iskustvom koje će biti motivacija za njihov povratak u naš prekrasan Umag.”

Umag neće samo biti domaćin natjecateljima koji će preuzeti svoje startne brojeve za utrke od 4. travnja već će dočekati sve natjecatelje koji tijekom ovog vikenda proći kroz ciljnu ravnicu na glavnom trgu u Umagu. Na istom će se mjestu u nedjelju 7. travnja održati svečana dodjela nagrada.

I dok je ciljna crta u Umagu, start svake utrke nalazi se u drugom srednjovjekovnom gradu kako bi se predstavila sve geografske posebnosti Istre kako kontinentalne tako i obalne. Najduža utrka od 168 km počinje iz Labina. Utrke od 100 km i 69 km kreću iz Buzeta.

Utrka od 42 km starta u Motovunu, a utrka od 21 km u Grožnjanu. Utrke će trail trkače voditi od obale do obale, kroz doline tartufa i zelene brežuljke Istre te završiti s pogledom na Jadransko more.

Labin, Buzet, Motovun i Grožnjan nisu jedini koji osjećaju pozitivan učinak utrke Istria 100 by UTMB. Od utrke koristi ima i ruralni turizam. Na putu od Labina do Umaga, utrka od 168 km prolazi kroz pitoreskna sela i manje gradove Istre, a jedno od njih je i Brgudac, malo selo na Ćićariji.

Brgudac se nalazi na zapadnom ulazu u Park prirode Učka i s 747 metara nadmorske visine najviše je stalno naseljeno selo u Istarskoj županiji. To je također i mjesto koje je od 2017. zaustavilo trend depopulacije sela.

Predsjednik Udruge Babucera i volonter utrke na lokaciji u Brgudcu, Saša Aleksić, objasnio je kako im je utrka Istria 100 by UTMB pomogla u podizanju interesa i atraktivnosti ovog malog istarskog sela. Danas je Brgudac zanimljiva destinacija za turiste koje privlači boravak u prirodi i na otvorenom, ali i za nove stanovnike Brgudca.

„S utrkom smo se prvi put susreli 2017. Godine. Tada smo cijelu noć proveli s ekipom volontera na okrjepnoj stanici u Brgudcu. Odmah smo prepoznali profesionalnu organizaciju i izvrsnu atmosferu na utrci. Jedva smo čekali sljedeću godinu kada smo ponovo cijelu noć sjedili na terasi uz cestu, pokriveni dekicama, navijali i davali podršku trkačima. Trudili smo se volonterima osigurati sve što im potrebno u prostorijama stare škole gdje je smještena okrjepna stanica te zajedno s njima dočekali smo sve do zadnjeg trkača.

Kada smo 2021. osnovali Udrugu i počeli aktivnije raditi na revitalizaciji Brgudca i promociji Ćićarije došli smo na ideju da nekako promoviramo Brgudac samim trkačima i pratnji. Nismo mogli dopustiti da tolika energija samo prođe kroz Brgudac. Cilj je bio da se zabavimo, ali i da ljudi zapamte mjesto gdje ih je netko dočekao, navijao za njih, pustio pjesmu koju prepoznaju, počastio ih roštiljem, hot dogom, pizzom ili čašom pive.

Ponosni smo što znamo da se trkači, još dugo nakon što je utrka završila, prisjećaju se svojeg iskustva u Brgudcu. Štoviše, naši napori donose dugoročne pozitivne rezultate. Nakon što dožive Brgudac, trkači se vraćaju u naše selo sa svojim obiteljima i prijateljima kako bi uživali u krajoliku i prisjetili se odlične atmosfere koju su osjetili ovdje. Danas, Brgudac više nije posljednja točka svjetla prije ulaska u tamnu šumu i noćno trčanje preko vrhova Ćićarije, već i mjesto za pamćenje. Podržavajući ovaj fantastičan sportski događaj i naš mali Brudac doprinosi promociji Istre.“

FOTO: Tina Pejković

Tijekom ovog tjedna Umag i Istra postat će središte globalne trail trkačke zajednice gdje će se natjecatelji iz cijelog svijeta okupiti kako bi trčali Istria 100 by UTMB, jednu od najpoznatijih proljetnih utrka u UTMB World Series.

Svaki od 2.650 trail trkača dat će sve od sebe kako bi istrčali stazu po svom izboru, bilo da je to 168 km, 110 km, 68 km, 42 km ili 21 km i prolaskom kroz ciljnu ravninu osvojili osobni trenutak slave nakon svih mjeseci koje su uložili u treninge.

Trail trkači dolaze s obitelji, prijateljima i navijačima, pa se očekivani broj sudionika na događaju kreće iznad 5.000, što zasigurno najavljuje još jednu uspješnu godinu za Istru i Hrvatsku u pogledu aktivnog turizma.

GDJE PRATITI UTRKU

Pročitajte još...