Tomislav Prelac je podijelio svoja iskustva u borbi protiv multiple skleroze

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tomislav Prelac – Preki je 53-godišnji Pazinac koji se već pet godina bori s multiplom sklerozom.

Javnosti je poznat kao vedri i optimistični prodavač koji je godinama radio na Trgu slobode u Hrvatskoj lutriji, vesele naravi uvijek sklon doskočicama. Prije pet godina život mu se je okrenuo naglavačke, te mu je otkriveno da boluje od ove progresivne bolesti.

Multipla skleroza je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava , što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu. MS se javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života.

Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka. Današnje spoznaje i rezultati brojnih istraživanja ukazuju da je multipla skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem čimbenika okoline, ali i utjecajem genetske sklonosti za multiplu sklerozu.

Svoja iskustva osobne promjene s vremena na vrijeme podijeli na You Tube kanalu Preki777, a uz njegovo dopuštenje dijelimo i dio njegovog posljednjeg izlaganja.

…U 48. godini života ušao sam u novu dimenziju života. Kad se tako nešto desi nađete se u velikom problemu, jer je do sada život bio lijep, a sad i preko noći više nije lijep. I onda tu treba neko vrijeme da upoznaš sam sebe i vidiš koliko si snažan i mentalno jak.

Prva godina s multiplom je bila teška fizički, ali najviše je bila psihički teška. Mentalno, jer sam si mislio da treba doći malo jači jer … bio sam u teškoj komi tih godinu dana. I onda, kako kažu stihove i jedne pjesme, htio sam da pobjegnem…za prvom bocom rakije da posegnem, iz boce rakije da dobro potegnem i da zaboravim…“

Zaboraviš na jednu noć, kad se otrijezniš, se svega ovoga sjetiš. Ali, to sam ja koji se je malo promijenio. Sva sreća da mi je poznanik iz Beograda rekao za Wim Hofa, metode disanja i hladnog tuša i te metode jutarnjeg izlaganja hladnom tušu, pomoglo mi je da najviše svoje mentalno stanje dovedem u neki livel. Nakon više od dvije godine prakticiranja osjećam se kao prije bolesti.“

Ostatak izlaganja možete poslušati niže.

Pročitajte još...