AZRRI krenuo u projekt uspostave prvog hrvatskog senzornog panela za meso

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: AZRRI

Agencija za ruralni razvoj Istre već godinama radi ogroman posao na valorizaciji istarskih proizvoda. Sada su krenuli u svoj novi projekt koji bi trebao donijeti prvi hrvatski senzorni panel za meso.

Naime, iz AZRRI-a je krenula ideja o kreiranju senzornog panela koji bi imao za cilj ocjenjivanje kvalitete svih mesa. U tome su sudjelovali zaposlenici AZRRI-a Edmondo Šuran, Gordan Šubara i Jasenka Kapuralin, ali i profesori Agronomskog fakulteta zagrebačkog sveučilišta, sa Zavoda za specijalno stočarstvo.

Trenutno postoje senzorni paneli za meso, ali su podosta zastarjeli, s puno mana, a uz malu učinkovitost, a plan je da u uspostavi ovog prvog hrvatskog senzornog panela budu uključeni i stručnjaci iz drugih branši kao što su proizvođači mesa ili kuhara, kako bi se olakšala primjena.

Podsjetimo, AZRRI putem svog Edukacijsko-gastronomskog centra Istre učestalo radi s kuharskom strukom pa im je problematika vrlo dobro poznata, a u suradnji više struka prvi hrvatski senzorni panel trebao bi biti iznimne kvalitete, ali i primjenjiv.

Naravno, isti bi koristio i samim uzgajivačima koji bi lakše procijenili kvalitetu mesa, odnosno podignuli je. Sve to vodi i ka popularizaciji stočarstva, pogotovo kod mladih uzgajivača, koji na taj način mogu promovirati svoje kvalitetno meso.

Direktor AZRRI-a Igor Merlić poručio nam je na ovu temu: „Htio bih se zahvaliti na početku svim sudionicima ove ideje na odlično postavljenim temeljima kako bismo u budućnosti zaista osnovali hrvatski senzorni panel za meso. Poticaj je to, ali i pomoć uzgajivačima u proizvodnji vrhunskih mesa okrunjenih vrijednostima lokaliteta. Istarsko podneblje ima jedinstvene mogućnosti koje daju vrhunske odlike mesa za proizvodnju te moramo konstantno raditi na očuvanje stočarstva Istre.“

Pročitajte još...