AZRRI odradio novu „turu“ usvajanja istarskih koza

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jučer je na Gortanovom brijegu kraj Pazina upriličena nova „tura“ usvajanja istarskih koza, što je projekt Agencije za ruralni razvoj Istre na čelu s direktorom Igorom Merlićem.

Od jučer, novi usvajatelji istarskih koza postali su svi istarski gradovi, osim Grada Pazina, Istarska županija te jedini još uvijek aktualni istarski europarlamentarac Valter Flego.

Certifikate o usvajanju potpisali su i primili gradonačelnici Anteo Milos (Novigrad), Loris Peršurić (Poreč), Edi Pastrovicchio (Vodnjan), Fabrizio Vižintin (Buje) i Valter Glavičić (Labin), a u ime ostalih gradova bili su tu izaslanici, poput zamjenika rovinjskog gradonačelnika Davida Modrušana ili pulskog Bruna Cergniula te umaške zamjenice Floriane Bassanese Radin.

Bio je tu i zamjenik župana Tulio Demetlika, a u ime Grada Buzeta je Gortanov brijeg posjetila Melita Prodan, direktorica tamošnje TZ Buzet. Zanimljiva su i imena usvojenih istarskih koza:

Šinjorina (Buzet), Oliver i Kokolina (Istarska županija), Marija i Alba (Labin), Filomena Pelegrina (Umag), La Mula (Poreč), Europa (Valter Flego), Nera (Vodnjan), Rubina (Rovinj), Pina i Carina (Pula) dok su Novigrad i Buje odlučili svojim dvjema kozama dati imena koja izaberu djeca u njihovim vrtićima.

Spomenuti treba kako je bila pozvana i na okupljanje došla i pazinska gradonačelnica Suzana Jašić koja je nakon toga dala izjavu, nažalost ne u vidu priopćenja, već za samo jedan istarski portal, kako smatra da se tu radilo u „predizbornom skupu IDS-a pred europarlamentarne izbore“.

O tome bi se svakako dalo raspravljati da dva dana prije toga na Svečanoj sjednici Grada Pazina nisu bile Danijela Dolenec i Sandra Benčić, predstavnice političke platforme Možemo!. Obzirom da jesu, raspravljati možemo samo o tome koliko ima politike u svakom događanju, a ne ima li ga.

Istarska koza autohtona je pasmina koja obitava na užem uzgojnom području istarskog poluotoka te je kao takva jedinstvena u Hrvatskoj. Za Istrijane, istarska koza vrlo je značajna pasmina te je neizostavni dio identiteta i tradicije.

Dokaz tome jest njezina pojava na grbu Istarske županije, čime od davnina postoji kao heraldički simbol Istre i Istrijana.  Danas u Istri živi oko 140 grla istarske koze te se nameće potreba za njenom zaštitom i revitalizacijom zbog izuzetne važnosti kao vrijednog genetskog i kulturološkog naslijeđa.

Agencija za ruralni razvoj Istre osnovana je s ciljem zaštite istarskih autohtonih pasmina kroz razvojne programe, valorizaciju i promociju istarskih lokalnih proizvoda te očuvanju života u ruralnom prostor Istre. Istarska županija u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre, udružila je snage s ciljem revitalizacije i povećanja broja jedinki istarske koze.

Pročitajte još...