AZRRI predstavio novi projekt – „Naša istarska koza – La nostra capra istriana“ – između ostalih, Franka, Šajeta, Merlić i Radio Istra već usvojili kozu kao simbol pomoći očuvanju pasmine!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas je na Gortanovom brijegu predstavljen novi projekt Agencije za ruralni razvoj Istre po nazivu „Naša istarska koza – La nostra capra istriana“. Projekt su okupljenima predstavili direktor AZRRI-a Igor Merlić te Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva u toj instituciji.

Podsjetimo, Istarska koza autohtona je pasmina koja obitava na užem uzgojnom području istarskog poluotoka te je kao takva jedinstvena u Hrvatskoj.

Za Istrijane, istarska koza vrlo je značajna pasmina te je neizostavni dio identiteta i tradicije. Dokaz tome jest njezina pojava na grbu Istarske županije, čime od davnina postoji kao heraldički simbol Istre i Istrijana. 

Danas u Istri živi oko 140 grla istarske koze te se nameće potreba za njenom zaštitom i revitalizacijom zbog izuzetne važnosti kao vrijednog genetskog i kulturološkog naslijeđa.

Agencija za ruralni razvoj Istre osnovana je s ciljem zaštite istarskih autohtonih pasmina kroz razvojne programe, valorizaciju i promociju istarskih lokalnih proizvoda te očuvanju života u ruralnom prostor Istre.

Istarska županija u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre, udružila je snage s ciljem revitalizacije i povećanja broja jedinki istarske koze.

Agencija za ruralni razvoj Istre ovim projektom o kojem više možete saznati OVDJE putem posebnog računa AZRRI-a  želi pridonijeti očuvanju istarske koze kao autohtone pasmine kroz potpomaganje istarskih uzgajivača, na način da pojedinci donacijom postanu počasni “posvojitelji“ svoje jedinke istarske koze ili da postanu „podržavatelji“ programa.

Putem ove inicijative osigurava se ekonomska isplativost uzgoja istarske koze s obzirom na mali broje jedinki i nepostojanje gospodarskog programa,  ostanak ljudi na selu i povećanje broja uzgajivača uz očuvanje istarske koze kao autohtone pasmine istarskog poluotoka, čime se u konačnici doprinosi očuvanju ruralnog prostora Istre.

Danas su, simbolički, kozu usvojili glazbenik Dražen Turina Šajeta, njegova kolegica Franka Batelić Ćorluka, direktor AZRRI-a Igor Merlić te Radio Istra ispred koje je bio direktor Zvjezdan Jurcola.

Svi su zajedno naglasili kako je ovaj projekt u svojoj suštini apel za pomoć očuvanju istarske koze, a marketinškim alatima pokušati će se u više navrata osvijestiti ozbiljnost situacije. Kako objašnjava direktor Merlić, ovo je tek jedan korak, već je odrađeno puno posla, a u planovima je još mnogo toga, o čemu će AZRRI izvijestiti u toku.

@labinskakomuna2024 Direktor AZRRI-a Igor Merlić ukratko predstavio projekt “Naša istarska koza – La nostra capra istriana” #azrri #istarskakoza.com #istarskakoza #drazenturinasajeta #drazenturina #igormerlić #istra #hercegistra ♬ original sound – Labinska Komuna

@labinskakomuna2024 Dražen Turina Šajeta bio je standardno simpatičan na Gortanovom brijegu, a i vidno uzbuđen jer je upravo – usvojio kozu! #šajeta #draženturina #istarskakoza #azrri #koza #istra @sajeta_sajo ♬ original sound – Labinska Komuna

Pročitajte još...