ĆAKULA | Tonči Ferenčić: “Glavni cilj je edukacija pčelara o važnosti prijave pčelinjih zajednica i pčelinjaka te educirati potrošače o važnosti pčelinjih proizvoda”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Tonči Ferenčić, predsjednik Udruge pčelara "Lipa" Pazin

Iza Pčelarstva Ferenčić sa Stancije Pataj ponosno stoji Tonči Ferenčić, novi predsjednik Udruge pčelara „Lipa“ Pazin. Točnije, postao je on to još krajem 2023. godine, a sada smo ga „ulovili“ za kratak razgovor, ususret Danima meda u Pazinu.

Za početak, koliko imate košnica danas, otkada ste u pazinskoj udruzi pčelara?

Imamo 65 košnica, a u udruzi sam od samog početka pčelarenja. Proizvodimo med od bagrema, divlje trešnje, maslačka i bršljana, a košnice u lipnju selimo i u Gorski kotar, pa tako dobijemo i lipu te medun.

Što nam možete reći o predsjedničkom angažmanu kada je u pitanju Udruga pčelara „Lipa“?

Predsjednik sam postao u studenom 2023. godine, a imamo oko 85 članova s područja bivše općine Pazin, ali i područja bivše Općine Rovinj gdje nema udruge, a naši pašni povjerenici tamo drže pašni red.

Imamo i članova iz drugih lokacije, imamo ih iz cijele Istre, pa makar kao pridružene članove.

Možete li nam pomoći, što su to pašni povjerenici, a što pašni red?

Postoji čak i katastar pčelinjaka. Svaki je pčelar dužan prijaviti stacionarni pčelinjak svom povjereniku, kao i seljenje pčela, kako bi mu se dodijelilo stajalište, što je jako važno.

Kad se toga ne pridržavamo, može se dogoditi da dva pčelinjaka budu na 50 metara, a u slučaju pojave neke bolesti, pašni povjerenik obavještava sve pčelare na tom području o tome.

Ok. Što bi bio glavni cilj Udruge pčelara „Lipa“ dok ste Vi na čelu?

Sigurno je glavni cilj edukacija pčelara o važnosti prijave pčelinjih zajednica i pčelinjaka te educirati potrošače o važnosti pčelinjih proizvoda, ali i kako prepoznati kvalitetni proizvod.

Imate li mlađih članova u udruzi, koliko ih je, što bi bio glavni savjet eventualnim budućim početnicima?

Imamo oko 30 mladih pčelara, što je velika brojka u odnosu na ukupnu brojku, što nas veseli. Nije dobar pristup, „nabaviti ću si košnicu-dvije“, a tek onda shvate da treba puno ulaganja, vremena i edukacije kako bi se nešto kvalitetno napravilo.

Svima preporučam da si nabave mentora, probaju neko vrijeme uz njega, a onda krenu u eventualnu nabavku košnica. Također, ja sam na samom početku upisao pčelarsku školu i to mi je puno pomoglo, važno je znati kako pčela funkcionira.

Sprema se novo izdanje Dana meda, većina stvari je već poznata?

Možemo reći da su Dani meda već u tijeku, krenula je manifestacija „Dani mednih delicija“, a i naši pčelari su ovih dana posjetili vrtiće i prilagodili predavanja za najmlađe te se i iznenadili koliko mališani puno znaju, što nas naravno jako veseli.

Prikupljaju se i literarni radovi u osnovnim školama pa možemo reći da je sve to uvertira za 23. i 24. veljače 2024. kada nas u Pazinu čekaju osmi Dani meda.

Već je sada prijavljeno više od 70 izlagača, a prijave su pri kraju. Izlagači dolaze iz Srbije, Mađarske i Slovenije, naravno, uz mnoštvo naših.

Drugog dana manifestacije imamo čak četiri predavanja – kakva nas to čekaju?

Još u prosincu smo krenuli s predavanjem o bolestima, a onda je i u siječnju bilo o propolisu i matičnoj mliječi.

Prvo predavanje “Selekcija pčela na tolerantnost na varou i uzgoj matica na jadranskim otocima” na Danima meda počinje u 9:30, a nakon toga slijedi predavanja o zakonskim regulativama u pčelarstvu.

Treće predavanje „Apiterapija u turizmu“ je vrlo atraktivno za istarske prilike, a četvrto je također zanimljivo – naziva „Psihologija i med“ koje će održati poznati slovenski stručnjak Milan Krajnc.

Manifestacija „Dani meda“ će biti otvorena u petak 23. veljače 2024. od 10:00 do 19:00 sati i u subotu 24. veljače 2024. od 9:00 do 18:00 sati. Ulaz na izložbu te prisustvovanje predavanjima je besplatno.

Slušamo vas već, pokrenuli ste i radio emisiju.

Tako je, u suradnji s Radio Istrom, svakog petka u 14:30 ide emisija u kojoj gostuje po jedan pčelar. Krenuli smo s četiri veterana pčelarstva na našem području.

Oni promoviraju pčelarstvo, ali i pričaju o problemima u pčelarstvu.

Spremate i nekakav tečaj u ožujku?

Istina, u trećem mjesecu ide tečaj za senzorske analitičare meda, ili možemo reći i degustatore. Prije pet godina smo petorica-šestorica završili taj tečaj i vrijeme je da nas bude više.

Mogu se prijaviti zainteresirani iz cijele Istre, čak i oni koji nisu pčelari, rekao bih da to bi trebali završiti svi potrošači kako bi prepoznali kvalitetu. No, o tome možemo i naknadno, ima vremena. Sve informacije se može pronaći na službenoj web stranici Udruge pčelara „Lipa“ iz Pazina.

Pročitajte još...