FOTO – OBILJEŽENO PRVIH 20 GODINA | AZRRI je u protekla dva desetljeća uspio spasiti neke od simbola Istre – neka ih nastavi čuvati!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktorica TZSI Sanja Kantaruti s poklonom za direktora AZRRI-a, Igora Merlića povodom 20 godina AZRRI-a

Danas je na Gortanovom brijegu obilježeno 20 godina od osnutka AZRRI-a, agencije za ruralni razvoj Istre. Sigurno je jedan od najponosnijih bio direktor Igor Merlić, koji je i održao govor nakon kojeg je uslijedio i veliki pljesak.

Priliku za obraćanje dobio je i bivši istarski župan, Ivan Nino Jakovčić, kojeg je i Merlić spomenuo kao važnu osobu u osnivanju agencije, ali i poticanju razvoja iste. Danas je to agencija koja zapošljava 32 djelatnika, od kojih su gotovo svi danas bili tamo, na usluzi okupljenima.

Kako je navedeno u govorima, misija Agencije jest promocija istarskih poljoprivrednih proizvoda i namirnica, te povezivanje sa sektorom turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva, te zaštita istarskih autohtonih pasmina boškarina, tovara, ovce i koze kroz razvojne programe i vraćanje života u ruralni prostor Istre.

Aktivnostima, projektima i prvenstveno zajedničkim radom, Agencija je pridonijela stvaranju gospodarskih prilika za sve žitelje istarskog poluotoka, potaknuta je proizvodnja autohtone hrane te ujedno pridoneseno je regionalnom razvoju, rastu i zapošljavanju i gradnji temelja za daljnji razvitak Istarske županije.

Najveći „pljesak“ dobila je voditeljica programa Barbara kada je predstavila rad Agencije za ruralni razvoj Istre kroz brojke:

Rad Agencije kroz brojke:

600 istarskih goveda 2003. godine, 2400 istarskih goveda 2023. godine

250 istarskih magaraca 2003. godine, 1.000 istarskih magaraca 2023. godine

50 istarskih koza 2003., 150 istarskih koza danas

cca 2.800 istarskih ovaca

120 ugostiteljskih objekata koji u svojoj ponudi imaju meso istarskog goveda

Istarsko govedo – 25 t mesa godišnje i 20 t suhomesnatih proizvoda godišnje

Magarac – 5 t mesa godišnje i 4 t proizvoda suhomesnatih godišnje

Ovca – 4 t svakog proizvoda godišnje

30 EU i nacionalnih projekata u iznosu od 4,3 milijuna EUR

210 edukacijsko-kuharskih radionica

2.365 polaznika edukacijsko-kuharskih radionica

42 mentora edukacijsko-kuharskih radionica

Banka animalnih gena:

8000 doza sjemena bikova istarskog goveda

1.200 uzoraka tkiva istarskih izvornih pasmina

220 genotipiziranih uzoraka istarskih goveda i koza

Sve u svemu, danas je na Gortanovom brijegu obilježeno 20 godina od odlične odluke koja je kroz godine poboljšavala realizaciju zamišljenog kroz AZRRI te tim putem u Istru privukla više od 4,3 milijuna eura kroz 30 projekata. Kada na to nadodamo više od 210 radionica s raznim temama unutar tradicionalne i moderne gastronomije na kojima je sudjelovalo više od 2340 polaznika, sve u skloptu Edukacijsko gastronomskog centra Istre, onda je jasno zbog čega je direktor Merlić danas bio ponosan i zadovoljan.

Želja da se na lokalnim kvalitetnim namirnicama temelji enogastrologija Istre je uvelike utažena baš pojavom i djelovanjem AZRRI-a. Za kraj, predstavljen je i projekt Rural Istria nakon kojeg bi i druga zgrada na Gortanovom brijegu postala dom mnogim edukacijama, raspravama, radionicama i još jednom mjesto na kojem će se praktično nastaviti čuvati simboli Istre.

Pročitajte još...