Gospodarstvenici i donositelji odluka središnje Istre u Coworkingu Pula potražili inspiraciju za buduću poduzetničku infrastrukturu središnje Istre

Facebook
Twitter
LinkedIn

Mladi poduzetnici, obrtnici i donositelji odluka iz područja središnje Istre posjetili su jučer (11.4.) Coworking Pula, trenutno najveći i najnoviji coworking prostor u Istri, otvoren krajem prošle godine.

Glavni cilj posjeta bio je upoznati se s radom poduzetničkog inkubatora i coworking prostora kao koncepta dijeljenog radnog prostora, prikupiti ideje za osmišljavanje novih prostora za poduzetnike i obrtnike na području središnje Istre te raspraviti mogućnosti potencijalne suradnje s pulskim inkubatorom. Važnost sudjelovanja u ovakvoj aktivnosti prepoznale su i sve tri općine iz središnje Istre koje su u narednim godinama iz sredstava namijenjenih Integriranim teritorijalnim ulaganjima (ITU mehanizam) najavile izgradnju coworking i inkubacijskih prostoraGračišće, Sv. Petar u Šumi i Cerovlje, a čiji su predstavnici također sudjelovali u posjetu.

Sudionici su saznali više o samom projektu izgradnje Coworkinga Pula i povijesti razvoja poduzetničke infrastrukture u Puli te su razgledali objekt pod vodstvom predstavnice Istarske razvojne agencije (IDA) koja objektom upravlja.

Najzanimljiviji dio posjeta bilo je predstavljanje poduzetnika – korisnika prostora Coworkinga i poduzetničkog inkubatora Izazov kojim također upravlja IDA.

“Nama je, imajući na umu naše planove za uređenje gradske jezgre u Gračišću, bilo vrlo vrijedno iz prve ruke čuti priče i iskustva aktualnih korisnika coworking prostora, kako bismo prilikom osmišljavanja prostora mogli stalno imati na umu što je budućim korisnicima najvažnije, jer jedino ćemo tako privući poduzetnike i obrtnike u naš budući coworking. Smatram da su pozitivne strane korištenja zajedničkog radnog prostora, koje su istaknuli ovdašnji korisnici, djelovale vrlo poticajno na mlade poduzetnike i obrtnike koji su došli s nama” – kazao je Ivan Jeromela, načelnik Općine Gračišće, koja u narednim godinama planira u prostoru Kašće otvoriti coworking prostor.   

Iako se nerijetko smatra kako je središnja Istra u nezavidnom položaju, jer je slabije razvijena od obalnog područja ili manje naseljena od urbanog središta kao što je Pula, jedna od poduzetnica  u svom je predstavljanju istakla prednosti prostora središnje Istre: „U manjim sredinama kao što su mjesta središnje Istra krije se veliki potencijal – biti okružen prirodom, bez svakodnevne gužve i neprestane buke je neprocjenjivo, a sve je veći broj poduzetnika u potrazi upravo za takvim radnim okruženjem.“ Ovim je dojmljivim riječima dala dodatni vjetar u leđa projektima izgradnje poduzetničke infrastrukture planirane za središnju Istru.

Ovo je bio prvi od tri planirana studijska posjeta poduzetničkim inkubatorima diljem Istre, a koji se održavaju u sklopu Erasmus + projekta “Participativno upravljanje poduzetničkom infrastrukturom: mladi poduzetnici u dijalogu s donositeljima odluka”, a koji partnerski provode Razvojna agencija Srce Istre, Grad Pazin, Udruženje obrtnika Pazin i udruga Centar za mlade Alarm Pazin.

Pročitajte još...