Grad Pazin objavio kakve će dati potpore lokalnim ugostiteljima u zimskim mjesecima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Grad Pazin za predstojeće zimske mjesece pripremio je potpore za lokalne ugostitelje kako bi im olakšao poslovanje te ih potaknuo da svoje prostore i terase prilagode uvjetima u zimskim danima, kao i da kvalitetu svoje usluge obogate dodatnim sadržajima, a sve s ciljem da se u Pazinu unaprijedi zimska ugostiteljska ponuda.

Pazinski ugostitelji će tako za zimskih mjeseci, na lokacijama koje udovoljavaju uvjetima,  moći postaviti i urediti zimsku terasu na javnoj površini, i to bez naknade od studenog do kraja ožujka sljedeće godine, a omogućit će im se i produljeno radno vrijeme vikendom i praznikom (petak do 2:00 sata, subota do 4:00 sata), dok se onim ugostiteljima koji u svojim objektima budu organizirali događanja tijekom prosinca i siječnja nudi zajednička promocija.     

Postavljanje zimskih terasa omogućeno je  izmjenama u Odluci o uvjetima i naknadama za postavljanje privremenih objekata i reklamnih predmeta, koje je usvojilo Gradsko vijeće Grada Pazina u listopadu ove godine. Izmjenama je detaljnije razrađen pojam i vrste ugostiteljskih terasa, na način da se razlikuju sezonske otvorene ugostiteljske terase i stalne zatvorene ugostiteljske terase.

Sukladno Odluci, stalna zatvorena ugostiteljska terasa je ugostiteljska terasa sa svim elementima i napravama kao i sezonska otvorena ugostiteljska terasa koja, za razliku od iste, na svojim obodima ima montirane (mobilne, lako uklonjive) materijale koji korisnike štite od vanjskih vremenskih utjecaja (kiša, vjetar, snijeg, hladnoća). Materijali koji se koriste za zatvaranje ugostiteljske terase mogu biti plastične folije, polikarbonatne ili staklene (kaljene) sigurnosne ploče. Na ugostiteljskoj terasi može se postaviti raspršivač vodenog sustava hlađenja zraka kao i specijalizirana grijaća tijela pod uvjetom da se postavom ne ugrožava sigurnost korisnika ugostiteljske terase kao ni sigurnost i redovan protok pješaka i drugih sudionika u prometu.

Poticaj za postavljanje zatvorene/zimske terase pazinskim ugostiteljima je Zaključak gradonačelnice Suzane Jašić od 4. studenog 2022., kojim se od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za postavljanje ugostiteljskih terasa oslobađaju svi obveznici plaćanja poreza u razdoblju od 01. studenog 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Također, proveden je Javni poziv za sve zainteresirane subjekte za dostavu blagdanskih programa „Advent u srcu Istre“, odnosno, poziv da se zainteresirani pridruže prigodnom obilježavanju programa „Veselog prosinca u Pazinu“ i programa „Klizališta u srcu Istre“. Programe otvorene za javnost mogli su prijaviti i pazinski ugostitelji.

Za prihvaćene programe Grad Pazin će osigurati zajedničku promociju te će isti biti najavljeni i marketinški popraćeni promotivnim kanalima Grada Pazina i Turističke zajednice središnje Istre (zajednička brošura, internetska stranica, društvene mreže, radio reklame, televizijska emisija TV Nove „Pazinske kronike“).

Pročitajte još...