NA VELOM JEŽENJU: Učenici OŠ Ivo Lola Ribar posjetili su OPG Križmanić u okviru projekta „Valamar brine za marende fine“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Učenici šestih razreda OŠ Ivo Lola Ribar iz Labina posjetili su OPG Zvijezdana Križmanić na Velom Ježenju, koji je jedan od dobavljača Valfresco Direkta.

Učenici su izlet osvojili u sklopu Valamarovog natječaja „Valamar brine za marende fine“ nakon što su osmislili i snimili kreativni video na temu zdrave prehrane.

Usprkos kiši, naši su se šestaši uputili na nagradni izlet sa svojim razrednicama Anom Dundara-Pajić, Oliverom Vranić i Jangelom Sušac-Budimir. Za svoju generaciju ovu nagradu su osvojili Matias Batelić, Nina Batelić, Karla Koljanin i Dante Škopac, nakon što su s učiteljicom Jangelom Sušac-Budimir uz tehničku pomoć učiteljice Olivere Vranić, prijavili svoj video „Zdrava hrana i svemirska drama“ na Valamarov natječaj te osvojili četvrtu nagradu, posjet OPG-u Križmanić. Domaćini su ih srdačno dočekali, pokazali OPG, kako i što sve rade, pa ih počastili palačinkama i svojim marmeladama. Iskreno se veselimo budućoj suradnji uz veliku zahvalu Valamaru za ovu hvale vrijednu nagradu u ime učenika i zaposlenika naše škole“, izjavio je Miro Alilović ravnatelj Osnovne škole Ivo Lola Ribar.

Učenici su u posjetu obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Zvijezdana Križmanić imali prilike upoznati se s radom i aktivnostima OPG-a te fazama uzgoja povrća, a obilazak su završili degustacijom marmelada iz domaće proizvodnje.

OPG Križmanić jedan je među više od 100 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s kojima surađuje Valfresco Direkt i čiji su proizvodi dostupni, kako lokalnom stanovništvu, tako i Valamarovim gostima. Obitelj Zvijezdane Križmanić svoj je mali OPG registrirala još 2003. godine, no tada se radilo o usputnom poslu jer su članovi obitelji, uz svoja stalna zaposlenja, proizvodili samo povrće za veleprodaju.

Prije nekoliko godina donijeli su odluku o ozbiljnijem okretanju toj obiteljskoj proizvodnji, koja je krenula s direktnom prodajom na rovinjskoj tržnici, a zatim i konzerviranjem viškova proizvedenog povrća.

„Učenici su se upoznali s biljkama koje rastu u plasteniku, kao što su mahune, rajčice, krastavac i paprika, te smo im pokazali kako se pincira rajčica i kako se diže uz potporanj, te kako se ona sadi na polju. Na kraju je svaki učenik dobio mali poklon paketić sadnica, cherry rajčicu, starinske sorte kupusa i salate te papriku uz zadatak da pokušaju sami uzgojiti biljke. Tko od učenika uspije i pošalje slike tih biljaka, dobiva na poklon marmeladu iz naše proizvodnje. Hvala Valamaru što su nas uključili u ovaj divan projekt“, rekla je Zvijezdana Križmanić iz OPG-a Križmanić.

U okviru projekta “Valamar brine za marende fine” dvije labinske škole osvojile su zdrave kuhane obroke od kvalitetnih domaćih namirnica za jednu školsku godinu, koje se pripremaju u Valamarovoj centralnoj kuhinji kraj Labina, najvećem proizvodnom pogonu za ugostiteljstvo u Hrvatskoj.

Cilj projekta je dati odgovor na izazove s kojima se osnovne škole i roditelji školaraca suočavaju pri organizaciji zdravih obroka za učenike, a podržao ga je i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Školama na području Istre i Kvarnera Valamar nudi pripremu i dostavu zdravih i ukusnih školskih obroka tijekom cijele školske godine, a u ponudi su i posebni jelovnici koje škola prilagođava svojim potrebama. 

Pročitajte još...