Uspješno završen trodnevni tečaj rezidbe maslina u Vodnjanu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na tečaj rezidbe maslina u Vodnjan dolaze profesionalni maslinari i hobisti iz cijele Hrvatske. Slobodna mjesta se vrlo brzo popunjavaju te se uvijek traži mjesto više.

Trideset polaznika uspješno je završilo prvi ovogodišnji tečaj rezidbe maslina koji su organizirali udruga Istrian de Dignan iz Vodnjana i Učilište Internatural – ustanova za cjeloživotno obrazovanje. Tečaj su vodili agronom Ivica Lađarević i Božidar Brščić.

Deveta godina održavanja tečaja rezidbe maslina

Prvi tečaj rezidbe maslina održan je prije devet godina kad je udruga Istrian de Dignan zajedno s agronomima Ivicom Lađarevićem i Edijem Pastrovicchiom uvidjela potrebu za organizacijom edukacija za istarske maslinare.

S godinama je tečaj prepoznat i danas u Vodnjan dolaze maslinari i hobisti iz cijele Hrvatske, ali i turisti koji su ovdje kupili nekretnine i žele sami orezati svoje masline.

Učenje uz stručno vodstvo agronoma

Agronom Ivica Lađarević naglašava kako je ovo jedini tečaj takvog tipa, gdje polaznici osim teorijskog dijela u kojem se obrađuje morfologija i fiziologija masline te različiti načini orezivanja masline, imaju priliku na terenu primijeniti znanje uz stručno vodstvo agronoma – mentora.

Obično su dostupne demonstracijske rezidbe gdje agronom orezuje maslinu i pojašnjava što bi trebalo rezati. To je sve super, ali kad oni sami nakon demonstracije uzmu škare u ruke, nemaju nekoga tko će im reći što treba, a što ne treba rezati. Ovakav pristup, kad oni na tečaju sudjeluju u rezidbi, jednostavan je način za svladavanje tehnika rezidbe. Cilj je da shvate cijeli proces i koliki treba biti intenzitet rezidbe, da znaju što i zašto režu.

Za tečaj rezidbe masline svake se godine javlja veliki interes, a u Vodnjan dolaze maslinari i hobisti iz cijele Hrvatske. Za dva tjedna održat će se još jedan tečaj koji je također popunjen.

Internatural – ustanova za cjeloživotno obrazovanje

Učilište Internatural novoosnovana je ustanova koja je usmjerena na zaštitu agroekološke prakse, obnovu ruralnih područja, očuvanje kulturne i gastronomske baštine te educiranje i poticanje mladih na ostanak u ruralnim zajednicama.

Tijekom godine će se provoditi razne radionice i edukacije koje prate načela Slow Fooda; dobre, čiste i pravedne proizvodnje.

Ravnatelj Učilišta Internatural, Dino Babić istaknuo je važnost edukacije poljoprivrednih proizvođača. “Kroz edukacije želimo širiti načela Slow Fooda, a u planu je organizacija edukacija namijenjenih poljoprivrednicima iz cijele Hrvatske, osobito mladih, koje će pokriti pet tematskih segmenata; maslinarstvo, enologija, poljoprivreda, kulinarstvo te menadžment kulturnog turizma.

Također, želimo da kod nas dolaze ljudi iz cijeloga svijeta kako bi učili od nas. U ovom trenutku, kod nas je student agronomije iz Italije koji će biti na stručnom usavršavanju godinu dana, a uskoro dolaze još četiri člana Eupskih snaga solidarnosti.”

Pročitajte još...