POSJETILA IH GRADONAČELNICA: Mnogima omiljena Pašareta slavi stoti rođendan!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Povodom impresivnih 100 godina proizvodnje bezalkoholnih pića, među kojima i kultne Pasarete, gradonačelnica Suzana Jašić sa suradnicama posjetila je danas proizvodni pogon obitelji Ferenčić na Starom Pazinu.

Obilaskom pogona koji djeluje još od 1924. godine i razgledom proizvodnog procesa, delegacija Grada upoznata je s djelićem povijesti obiteljske tvrtke čiji je brend kroz generacije postao simbolom tradicije i svojevrsni identitet Pazina i Pazinštine pa i cijelog Poluotoka.

Od ručne punionice za opskrbu nekoliko oštarija u Pazinu do kultnog pića Pasarete

Nije greška, u originalu je bila Pasareta, kasnije je govorom postala Pašareta, ali bez obzira kako ju zvali sigurni smo da ste čuli i bar jednom probali ovo kultno osvježavajuće bezalkoholno crveno piće.

Franko, Renato i Feručo, trojica braće Ferenčić danas vode obiteljski posao koji je prije točno sto godina pokrenuo njihov djed Giuseppe. Kako nam je kazao Franko, djed je ručno punio sirup u posebne boce koje se danas više ne proizvode, ustajao se u četiri u jutro i nakon punjenja razvozio „pijaču“ automobilom ( jednim od 4 koja su tada vozila po cestama Pazina) u nekoliko oštarija u Pazinu.

Nakon djeda, posao je uvijek ostao u obitelji, a koja je održala proizvodnju i za vrijeme drugog svjetska rata.

Osim Pašarete, proizvode i žutu inačicu – Oranžadu, te Tonic water. Zanimljivo je kako obitelj Ferenčić nikada nije ulagala u marketing, niti imala skupe reklame vezane uz ovo piće, no, popularnost Pašarete svakako je neizmjerna na našem području gdje niti jedno slavlje ili bilo koja druga slična prigoda ne prolazi bez ovog kultnog pića koje se mora naći na stolu.

Tome je uvelike pridonijela usmena predaja o ovom bezalkoholnom piću. Put do novih obožavatelja Pašareta tako pronalazi usmenom predajom koje se prenosi generacijama i to vrlo uspješno, u tolikoj mjeri da je postala i unikatan poklon.

Za kraj, svih sigurno zanima od čega se radi Pašareta, naravno, pri posjetu šapnuli su nam samo dio; voda, šećer i voćne arome agruma, dok su oni ključni sastojci ostali tajna, kao što su to već 100 godina.

Kako su nam na kraju posjeta istaknula braća Ferenčić, čari obiteljskog poslovanja imaju svoje mane, ali i prednosti. Poslovanje vode zajednički i složno, no, „ još malo“ kada poslovanje preuzimaju  mlađe generacije obitelji Ferenčić kojima želimo svu sreću u nastavku i očuvanju ove vrijedne tradicije.

Pročitajte još...