U pazinskom Spomen domu održano predavanje o solarnim elektranama za kućanstva

Facebook
Twitter
LinkedIn

„Postavljanje sunčane elektrane na krovu odličan je smjer prema smanjenju računa za električnu energiju i do 90% te time i energetskoj neovisnosti u vrijeme kada cijene energenata rastu i kada se ne može predvidjeti koliko će one biti u budućnosti“, glavna je poruka s jučerašnjeg (28.3.2023.) besplatnog informativnog predavanja o solarnim elektranama za kućanstvo pod nazivom „Uključi se u sunce!“ koje je u organizaciji Grada Pazina i Zelene energetske zadruge održano u dvorani Istra pazinskog Spomen doma.

Predavanje je održao stručni tim Zelene energetske zadruge, a moglo se saznati sve o komponentama kućne solarne elektrane, administrativnom i tehničkom procesu ugradnje, pravilnom dimenzioniranju i način obračuna energije iz solarne elektrane te prilikama za sufinanciranje.

Naglasak je zapravo bio na pet koraka do realizacije vlastite solarne elektrane; provjera uvjeta, izrada glavnog projekta, provjera mogućnosti spajanja na mrežu, pronalaženje certificiranog izvođača te u zadnjoj fazi promjena brojila, dobivanje odobrenja od HEP-a za priključenje na mrežu i puštanje u pogon solarne elektrane.

Velikom broju prisutnih građana i građanki predstavljeni su tako dokumenti koji su potrebni za ugradnju sunčane elektrane na krov, kao i neki bitni koraci i postupci koje je potrebno znati u tom procesu. Istaknuto je i nekoliko osnovnih preduvjeta za postavljanje sunčane elektrane na krov, a odnose se na dvije bitne stvari; prijavitelj projekta mora biti vlasnik objekta, a koji, pak, mora biti legalan – zakonit.

Pojašnjeno je i pravilno dimenzioniranje buduće elektrane koje je najvažnije, kao i sam rad, odnosno modeli „samoopskrbe“ i „proizvođača“ i njihove bitne razlike, a koje se u prvom redu čine uštede na godišnjoj razini.

Prisutni građani i građanke pokazali su puno interesa u raspravi koja je uslijedila nakon prezentacije, a najviše se pitanja odnosilo na zakonodavne okvire te na odnose na relaciji HEP – proizvođač/potrošač električne energije. Bilo je i onih koje je zanimala potpuna energetska neovisnost, što je moguće, no, u ovom trenutku iziskuje velika ulaganja u baterije sustava te je generalni zaključak kako je trenutno najviše za kućanstva isplativo ulaganje u model „samoopskrbe“ gdje je povrat ulaganja kroz 5-7 godina.

Svi zainteresirani više informacija mogu saznati na web stranici Zadruge: https://nasuncanojstrani.hr/

Pročitajte još...