Modelna šuma Istra objavila dugo očekivani priručnik “Šumska pedagogija – za djecu novog doba”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Modelna šuma Istra objavila je svoj dugo očekivani priručnik „Šumska pedagogija – za djecu novog doba“ s aktivnostima za roditelje, odgajatelje i edukatore. Priručnik možete besplatno preuzeti na kraju ovog članka, a ako vas zanima tvrda kopija udruga Modelna šuma Istra može ga poslati na upit.

Priručnik je nastajao skoro dvije godine te se je konstanto osvježavao s novim idejama i aktivnosti za rad s djecom u šumskom okruženju. Današnja je brošura potkrijepljena brojnim stručnim i znanstvenim referencama te donosi pozamašne izvore literature, ali i mrežne stranice koje se bave šumskom pedagogijom. 

Autorice priručnika su odgajateljica Marinela Šuvalić  i magistra šumarstva Ana Fornažar.

Priručnik je vrlo praktičan i namijenjen onima koji rade s djecom, te daje potrebne sadržaje za kreiranje aktivnosti i radionica u šumi. Priručnik će dodatno inspirirati da osmisle i neke svoje vlastite aktivnosti. Donosi više od 90 aktivnosti za djecu od 3 do 9  godina i primjere radionica za djecu od 7 do 12 godina.

Aktivnosti koje opisuje su vlastito iskustvo u radu s djecom kroz inicijativu „Priče iz šume radionice za djecu“ i kroz projekt  “Šumska pedagogija u Istri”. Tako da priručnik obiluje originalnim fotografijama s naših radionica čime je većina opisanih aktivnosti i vizualno predočena.

Kod svake aktivnosti navodi se potrebni materijal za provedbu i detaljan tijek aktivnosti pa će ga s lakoćom primijeniti i oni koji nemaju iskustva u šumskoj pedagogiji.

Aktivnosti za rad na otvorenom, u šumi su grupirane u: istraživačko-spoznajne aktivnosti, aktivnosti kretanja, senzorne aktivnosti, aktivnosti kreativnog izražavanja.

Uz to donosi i aktivnosti iz šumske pedagogije koje se mogu raditi u zatvorenom prostoru uz korištenje didaktičkih materijala s uputama kako ih izraditi. U uvodnom dijelu objašnjava se pojam šumske pedagogije, njezina načela i ciljevi.   

Šumska pedagogija, dakle, zastupa suvremeni, holistički pristup koji podupire cjelovit razvoj djeteta – potiče djetetove sposobnosti i stvaralaštvo kroz iskustveno učenje. Osim novih znanja, djeca usvajaju i praktične vještine te stječu kompetencije u poticajnom šumskom okruženju. Istaknute su i dobrobiti šumske pedagogije; fizičke, emocionalno-socijalne te mentalne ili kognitivne koje su sve od izuzetne važnosti za zdrav razvoj djece.

„Poželjno je da djeca što više izlaze iz „umjetnih svjetova“ te da kroz svoja čula iskustveno dožive svijet koji ih okružuje; da se popnu na stablo, dotaknu puža ili žabu, pomirišu cvijet, hodaju bosi po travi ili skaču po lokvama, da promatraju promjene koje se dešavaju u pojedinim godišnjim dobima – da se čude onome što priroda stvara“.

Suradnice na priručniku su Mirela Uzelac, Ana Mandić, Tatjana Družetić, Nora Bertoša i Udruga za promicanje edukacije u prirodi “Drijade”. Grafičku pripremu za priručnik radio je “Intuo” iz Pazina

Priručnik je Izrađen pod pokroviteljstvom Istarske županije – Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo. Priručnik se može preuzeti ovdje.

Pročitajte još...