Pomaknut datum podnošenja zahtjeva za poticaje u poljoprivredi s 4. na 25. ožujka, više sredstava za osjetljive sektore

Facebook
Twitter
LinkedIn

Otvoreno je savjetovanje s javnošću za prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu.

Izmjenama je odgođen početak podnošenja Jedinstvenog zahtjeva sa 4. na 25. ožujka, unesena su administrativna rasterećenja za poljoprivrednike, pojedini stavci preformulirani su u svrhu boljeg razumijevanja značenja istih, navode iz Ministarstva poljoprivrede. 

Razlog odgode početka podnošenja Jedinstvenog zahtjeva je, kažu, mogućnost odstupanja od GAEC 8 standarda u ovoj godini, kako ga poljoprivrednici ne bi trebali naknadno mijenjati.

Ističu da će korisnici u okviru prvog zahtjeva GAEC 8 imati mogućnost ispuniti standard ako minimalni udio od najmanje 4 % obradivog zemljišta na razini poljoprivrednog gospodarstva namjene za:

  • neproizvodne površine i obilježja, uključujući zemljište ostavljeno na ugaru; i/ili
  • usjeve koji vežu dušik i/ili
  • postrne usjeve.

Napominju i da se kod uzgoja postrnih usjeva i usjeva koji vežu dušik ne smiju upotrebljavati sredstva za zaštitu bilja, a za postrne usjeve primjenjuje se faktor ponderiranja 1, što znači da je površina prostornih uvjeta  u cijelosti prihvatljiva za izračun minimalnog udjela obradivog zemljišta od 4 % za potrebe ispunjavanja prvog zahtjeva standarda GAEC 8.

Oni koji se odluče na ispunjavanje prvog zahtjeva na temelju ovog odstupanja na način da za isto prijave samo usjeve koji vežu dušik, a ujedno su se u 2024. prijavili za provedbu eko sheme 31.05 minimalni udio leguminoza od 20 % unutar poljoprivrednih površina, moći će ostvariti potporu za navedenu eko shemu samo ako minimalni udio leguminoza iznosi 24 posto. 

Kažu i da su Prijedlogom pravilnika unesena također određena administrativna rasterećenja za poljoprivrednike, kao što je smanjenje dijela obveza geotagiranog fotografiranja, mogućnost vođenje obrazaca u AGRONET-u, pojedine odredbe su jasnije napisane u svrhu boljeg razumijevanja značenja tih odredbi, te su napravljene ispravke radi točnog pozivanja na članke, stavke, Obrasce.

Također, izmjenama se za 2024. povećava omotnica za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, te će se umjesto dosadašnjih 14.059.460,00 eura u Državnom proračunu Republike Hrvatske u 2025. godini, kada se zahtjevi za 2024. isplaćuju, osigurati 14.841.000,00 eura. (preuzeto s www.agroklub.com)

Pročitajte još...