U Pazinu održan prvi Festival strukovnih zanimanja

Facebook
Twitter
LinkedIn

U Pazinu je 6. i 7. svibnja 2022. godine održan 1. Festival strukovnih zanimanja, u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije i istarskih udruženja obrtnika.

Festival je bio koncipiran kao sajam na kojem se predstavilo 15 srednjih strukovnih škola (14 iz Istarske i jedna iz Primorsko goranske županije). Škole su prezentirale svoje strukovne obrazovne programe povezane s gospodarstvom (ukupno 37 zanimanja). 

U dva dana Festival je posjetilo više od 800 učenika iz 37 osnovnih škola iz Istarske županije; petak je bio rezerviran za organizirani posjet učenika osmih razreda putem škola (u organizaciji udruženja obrtnika), dok je subota bila predviđena za individualne posjete učenika i njihovih roditelja.

Uz srednje škole, odabrana zanimanja prezentirali su istarski obrtnici; Vedran Šćulac, vlasnik obrta „Autobox“ iz Bravari i Dalbor Peteh (Automehaničarski obrt „Peteh“ iz Žminja) upoznali su učenike sa strukama automehaničar i autokaroser, Filip Stopić (Graditeljski obrt „Stopić“ iz Poreča) predstavio je soboslikarsku struku, Dragan Maksimović („Vod“ Rovinj) vodoinstalatersku, Igor Lukin („Villa Soši“ iz Umaga) otkrio je osnovnoškolcima čime se bave slastičari, Mirjana Lovaković („Beauty centar Donna“ iz Umaga) prdstavila je kozmetičku struku, dok je Ivan Guštin („Elin“ Pazin) predstavio više zanimanja s područja elektronike, elektrotehnike, informatike i automatike.

Dodatno, učenici su mogli dobiti informacije o dostupnim stipendijama koje je ponudilo više tvrtki (nudile su se stipendije za ugostiteljska zanimanja, za automehaničare i za mesare). Festival je otvoren kratkom svečanošću, na kojoj su nazočne pozdravili predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, te zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika.

U sklopu Festivala, održan je i okrugli stol s temom upisa učenika u strukovna zanimanja. Sudjelovali su Danijela Žagar, načelnica Sektora za unapređenje i razvoj poduzetništva i obrta u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Patricia Percan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i sport Istarske županije, Suzana Jašić, gradonačelnica Grada Pazina, Ada Aničić, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područni ured Pula, Nevena Kurteš, Hrvatska obrtnička komora, savjetnica u Odjelu za strukovno obrazovanje i Dario Butković iz Škole. za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. U dvosatnoj raspravi sudjelovali su i ravnatelji srednjih strukovnih škola, te su doneseni sljedeći zaključci:

  1. Prilagodbe upisnih kvota za strukovne programe tražene na tržištu rada nisu dovoljno brze, te na taj način dolazi do neusklađenosti s potrebama gospodarstva. Potrebna je veća autonomija u planiranju upisa regionalne i lokalne razine, upise planirati u skladu s potrebama tržišta rada, posebno na lokalnim i regionalnim razinama.
  2. Potrebno je brže reagirati na promjene na tržištu rada i uvoditi nove obrazovne programe, na temelju novoizrađenih standarda zanimanja i standarda kvalifikacija. Dodatno, potrebno je osigurati lakše i fleksibilnije ažuriranje obrazovnih programa.
  3. Sustavi obrazovanja koji nude veći broj praktičnih sati u svijetu rada, kao što je jedinstveni model obrazovanja, bolje su prilagođeni potrebama gospodarstva nego klasični obrazovni sustavi. Potrebno je definirati jedan model obrazovanja koji će osigurati dovoljan broj sati praktične nastave, uz zadržavanje postojećih elemenata osiguranja kvalitete poput licenciranja za provođenje obrazovanja,
  4. Sustav stipendiranja i potpora mentorima i stručnim učiteljima bitan je doprinos uspješnosti upisa kad govorimo o strukovnim zanimanjima. Potrebno je osigurati kontinuirano stipendiranje, posebno za zanimanja tražena na tržištu rada, te osigurati da se stipendije (i ostale potpore) koriste namjenski.
  5. S obzirom da Hrvatski zavod za zapošljavanje nema zakonske osnove za dobivanje svih podataka o kretanju na tržištu rada, potrebno je iznaći način da se u kreiranju politike upisa može doći o potpunih podataka o stanju na tržištu rada.
  6. Treba pozitivno ocijeniti utemeljene lokalne inicijative za uvođenje novih obrazovnih programa, vodeći računa da ne dolazi do preklapanja.
  7. Uz provedbu dijela obrazovanja u svijetu rada, i centri kompetentnosti omogućit će podizanje kvalitete kadrova i pružiti bolje mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja.

Festival su organizirali Obrtnička komora Istarske županije i istarska udruženja obrtnika, uz potporu Hrvatske obrtničke komore, Istarske županije, te Grada Pazina i javne tvrtke Pazin sport d.o.o.

Pročitajte još...