Više od pedeset programa na festivalu “Ovca u kutiji”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gotov je 8. međunarodni festival slikovnice Ovca u kutiji koji se u Pazinu i na Pazinštini održavao od 11. do 15. rujna. Tijekom pet festivalskih dana održano je ukupno 55 programa od kojih 11 za odraslu publiku, 30 za djecu i mlade i 14 zajedničkih. Ukupno je festivalske programe posjetilo 1.099 djece i mladih, 424 odrasla što čini ukupnu brojku od 1.523 posjetitelja.  

Organizatori posebno želimo istaknuti stručna predavanja održana tijekom festivala, a ticala su se knjige, čitanja slikovnica.

Podsjećamo:

Kolegice knjižničarke Gabrijela Vine i Kristina Čunović iz karlovačke gradske knjižnice. Predstavile su Centar za poticanje rane pismenosti koji je otvoren na Odjelu za djecu i mladež i u kojem se održavaju predavanja, radionice, webinari za knjižničare, odgojitelje, roditelje… Ovo je prvi centar takve vrste u Hrvatskoj i otvoren s ciljem da Knjižnica postane kulturno i informacijsko središte koje povezuje sve važnije stručnjake i organizacije koje rade na dobrobit djece u zajednici.

Stručno predavanje naziva Mozak i čitanje kojeg je održala Anita Peti-Stantić redovita profesorica južnoslavenskih jezika i poredbene lingvistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Katedre za slovenski jezik i književnost. Predavanje je bilo namijenjeno svima koji rade s djecom i mladima te svim zainteresiranim građanima.

Okrugli stol s temom Može li AI stvoriti umjetnički tekst i ilustraciju za slikovnicu. U raspravi su sudjelovali svi sudionici festivala te svi posjetitelji. Održan je u pazinskom Kaštelu, a namijenjen je bio knjižničarima, odgajateljima, učiteljima, profesorima, autorima, mladima, svima koje ova tema zanima. Ispred Ministarstva kulture i medija okruglom stolu prisustvovala je gospođa Maja Zrnčić.

Svake godine propitkuje se teme vezana uz slikovnicu kao što je npr. kvalitetni tekst i ilustracije, što je kvalitetna slikovnica, što je problemska slikovnica i slično. Ove godine nastojalo se odgovoriti na pitanje Može li AI (umjetna inteligencija) stvoriti umjetnički tekst i ilustraciju za slikovnicu? Odgovor odmah možemo reći – NE.

Rasprava se povela u smjeru mogu li učitelji profesori prepoznati nešto što je napisao učenik ili AI? Što je sa zaštitom privatnosti i osobnih podataka pri korištenju AI? Što je pak s originalnosti nastalog teksta i autorskog prava. Riječ je o iznimno širokoj i kompleksnoj temi, a uvod u nju dao je prof. Ivica Šuran. Predstavio je način funkcioniranja chat GPT-a te prikazo konkretne primjere kako je AI kreirao tekst i ilustraciju temeljem zadanih parametara, a na temelju već objavljene slikovnice.

Rezultati su bili iznenađujući, ne nužno ni u pozitivnom ni u negativnom smislu. Ono što je istaknuto je da je AI alat te da ga kao takvog treba promatrati i koristiti. Svakako su potrebne edukacije svih uključenih u odgojno obrazovni proces kako bi u svom radu mogli prepoznati benefite, ali i prijetnje korištenja AI. Ne treba se plašiti novina, jer je do sada bilo više „crnih scenarija i prijetnji” umjetnosti, ali nisu se realizirale.

Predavanje naziva U svijetu bajki održala je Bajkopričalica Sandra pripovijedala. Predavanje je bilo o vještini i važnosti pripovijedanja uz  pokazno pripovijedanje.

Pročitajte još...