Izložba najvećih likovnih umjetnika bivše Jugoslavije otvara se u četvrtak u Muzeju grada Pazina

Facebook
Twitter
LinkedIn

U sklopu programa Četvrtkom u muzeju Muzeja grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre u četvrtak 30. studenog 2023. godine u 18 sati otvara se izložba Mreža motovunskih susreta kao rezultata međumuzejske suradnje Muzeja grada Pazina, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka) i Muzeja suvremene umjetnosti (Zagreb).

Mreža motovunskih susreta međunarodna je skupna izložba posvećena istraživanju susreta umjetnika u Motovunu, znamenitih Motovunskih likovnih susreta koji su se održavali od 1972. do 1984. godine. Retrospektivnim pogledom na povijest događanja, putem dokumentacije, arhivskih materijala i odabranih radova umjetnika iz različitih muzejskih zbirki, predstavit će pregled ove međunarodne manifestacije, kao doprinos njezinom istraživanju i kontekstualizaciji.

S otvaranja izložbe u Rijeci (foto: Facebook Muzeja grada Pazina)

Kao rezultat suradnje Muzeja grada Pazina, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, izložba je u rujnu otvorena u Rijeci, a s ponešto izmijenjenim konceptom biti će predstavljena pazinskoj i istarskoj publici.

Motovunski likovni susreti, organizirani kao međunarodni susreti vizualnih umjetnika, višegodišnja su tematska manifestacija koja se između 1972. i 1984. godine održavala u Motovunu, u Istri. U tom je razdoblju realizirano 11 likovnih susreta umjetnika različitih poetika, generacija i provenijencija: 1972. Pejzaž; 1973. Akt; 1974. Projekt urbane intervencije; 1976. Identitet; 1977. Novi pejzaž, fotografija i polaroid; 1978. Serigrafija; 1979. Transformacije papira; 1980. Mladi 80 (Nova slika); 1981. Nova skulptura; 1983.

Na papiru i 1984. Postmoderna arhitektura i motovunsko arhitektonsko naslijeđe, a sudjelovalo je preko 120 umjetnika uglavnom iz SFRJ i Italije, te međunarodnih umjetnika. Susrete su suorganizirali Galleria del Cavallino iz Venecije i Etnografski muzej iz Pazina, te Galerija suvremene umjetnosti (danas MSU) iz Zagreba, koja se projektu priključuje 1976. godine.

Povezujući lokalne umjetnike s mladim i renomiranim, hrvatskim i međunarodnim umjetnicima, u Motovunskim susretima tijekom godina sudjelovali su: Marina Abramović, Claudio Ambrosini, Bojan Bem, Zvjezdana Fio, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Nina Ivančić, Jagoda Kaloper, Ivan Kožarić, Živa Kraus, Jusuf Hadžifejzović, Julija Lozzi, Dalibor Martinis, Zdravko Milić, Dora Maurer, François Morellet, Michele Sambin, Duba Sambolec, Mauro Stipanov, Mladen Stilinović, Ulay, Goran Trbuljak, Luigi Viola i drugi.

Otvaranje ove izložbe u Rijeci izazvalo je veliki interes (foto: Facebook Muzeja grada Pazina)

Pogled na Motovunske susrete danas se oblikuje putem međumuzejske i međunarodne suradnje, okupljajući umjetnike i umjetničke radove, institucije, zbirke i kustose. Predstavlja rad na umrežavanju i zajedničkom radu, kao i interes za povijest izložbi i povijest institucija. Motovunski susreti dio su umjetničkog i institucionalnog pamćenja prostora Istre i Hrvatske u kontekstu razvoja suvremene umjetnosti i međunarodnih mreža umjetnika i institucija u SFRJ u drugoj polovini 20. stoljeća.

Motovunski susreti otvorili su nove mogućnosti suradnje talijanskih i jugoslavenskih umjetnika, internacionalizaciju umjetničkog prostora, interes za suvremene umjetničke prakse i recentna zbivanja u umjetnosti, prostor za susrete, razmjenu ideja i zajednički rad, kao prostor novih mogućnosti za novu generaciju umjetnika i kustosa.

(preuzeto s www.mmsu.hr)

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije – Regione Istriana, Grada Pazina, Turističke zajednice središnje istre i Muzeja grada Pazina.

Pročitajte još...