Dalibor Paus o pljački INA-e: “Pojedinci na privatne račune stavili iznos dva pulska gradska proračuna!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Malverzacije u INA-i tijekom protekle dvije godine predstavljaju jednu od najvećih pljačka Hrvatske u protekla tri desetljeća, usporedivo jedino s razdobljem privatizacije koje pamtimo iz 90-ih. U jeku svjetske energetske krize koja pogađa cijelu Europu i Hrvatsku, pojedinci su mešetarili i radili u svoju osobnu korist, a na štetu svojih sugrađana koji s nervozom čekaju račune za previsoke cijene plina i struje na kraju mjeseca. Ne samo obični građani i poduzetnici, već i škole, vrtići te ostale ustanove i javna tijela.

Poznato je da je naftni biznis unosan – proizvodna cijena nafte je manja od deset dolara po barelu, ona na tržištu postiže prodajnu cijenu od 100 dolara i više. Ta razlika između je čisti profit. Cijena proizvodnje plina je još manja od nafte, a cijene su odletite u nebo. INA je u prvom polugodištu ove godine ostvarila sedam puta veću dobit nego u 2019. godini, kada je također  dobro poslovala. U tom razdoblju, odnosno protekle dvije godine nestaje joj oko milijardu kuna – bez da je itko to primijetio.

– Teško je uopće pojmiti koliki su razmjeri ove pljačke. Govorimo o iznosu veličine dva godišnja proračuna Grada Pule ili o iznosu koji bi bio dostatan za izgradnju najmodernijeg vrtića u svakoj od 31 istarske općine! To je novac koji je završio na privatnim računima, kazao je predsjednik IDS-a Dalibor Paus, dodajući:

– Dok se građane i poduzetnike već mjesecima plaši s najavljenim poskupljenjima plina, bez ikakvih konkretnih najava Vlade o modelima pomoći, razotkriva se skandalozna pretprodaja plina iz domaćih bušotina koje se nalaze na Sjevernom Jadranu, dakle tu kod nas. Dok Istra i njeni građani snose najveći rizik od eksploatacije plina iz našeg mora, što imamo od toga? Ništa ili malo, a naši građani, poduzetnici i gradovi strahuju od  golemih računa koje ne znaju kako pokriti u jeku podivljale inflacije“, poručio je Paus.

Istarski građani, poduzetnici i istarske jedinice lokalne samouprave snose teret podivljalih cijena. Boljim upravljanjem domaćim bušotinama možemo utjecati na povoljniju cijenu plina za naše građane, pogotovo stoga što država ima 44,8 posto vlasništva u INA-i. Također, već je duže vrijeme aktualna rasprava prisiljavanja INA-e da svoje bušotine u Sjevernom Jadranu stavi pod tzv. product-sharing agreement kojeg definira Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, iz kojeg je zbog dogovora s Mađarima potpuno izuzeta. Zbog toga, veliku zaradu iz sjevernojadranskih plinskih polja ubire MOL, INA i domaći prevaranti – svi umjesto istarskih gradova i općina.

– Tražimo odgovore, odgovornost i plan za zimu – kako će država pomoći građanima, poduzetnicima i javnim institucijama da nastave neometano ispunjavati svoju javnu funkciju“, zaključio je Paus.

Pročitajte još...