Dječji tjedan 2023. u Pazinu obilježen u znaku igre, plesa i STEM-a!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Društvo „Naša djeca“ Pazin i ove je godine u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna pripremilo bogat program za djecu svih uzrasta. Dječji je tjedan manifestacija posvećena djeci s ciljem promicanja dječjih prava i njihovog položaja u društvu, a provodi se pod motom Ljubav djeci prije svega.

U Pazinu su od 2. do 6. listopada provedene aktivnosti za djecu osnovnoškolskog uzrasta, dok je tjedan od 9. do 13. listopada bio posvećen provedbi programa za djecu vrtićke dobi.

Ovogodišnji Dječji tjedan otvoren je Mini Vox Populijem, tradicionalnom aktivnošću koja je 2. listopada na Trgu slobode u Pazinu okupila predstavnike Grada Pazina, javnih gradskih ustanova i pazinskih udruga te glavne protagoniste – djecu.

Nakon uvodnog pozdrava predsjednice DND-a Pazin, Tamare Damijanić, predstavnici vrtićaraca i predstavnici školaraca, učenici OŠ Vladimira Nazora Pazin te učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, iznijeli su svoja mišljenja, komentare i prijedloge vezane za poboljšanje položaja djece u Gradu Pazinu.

Djeci su se nakon toga povratno obratili predstavnici Grada Pazina – Nevija Srdoč, pročelnica UO za društvene djelatnosti, Anton Finderle, savjetnik za odgoj, obrazovanje i mlade, Ivan Štefanić, ravnatelj OŠ Vladimira Nazora Pazin te Roberta Špoljarić iz Savjeta mladih Grada Pazina i Centra za mlade „Alarm“ Pazin.

Tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedna bile su vještine, s naglaskom na razvijanju STEM vještina kod djece. U suradnji s Radioklubom Pazin, održane su dvije STEM radionice za zainteresiranu djecu, pod vodstvom Ivana Guština.

Za učenike od 1. do 4. razreda provedena je radionica na temu računalnog 3D modeliranja i printanja, dok su na radionici za učenike od 5. do 8. razreda, polaznici imali priliku izraditi svoje mobilne aplikacije. Djeca su tako u opuštenoj atmosferi, uz praktičan rad te interaktivno i dinamično iskustvo za koje se pobrinuo voditelj radionica, stjecala nova znanja i razvijala vještine u području STEM-a.

U nastavku tjedna, za učenike OŠ Vladimira Nazora Pazin organizirane su zabavne igre na otvorenom, na igralištu u blizini DND-a Pazin, a za one malo starije, učenike 7. i 8. razreda organiziran je i zabavan kviz o pravima djece, Dječjem tjednu i drugim važnim te zanimljivim temama. 

U petak, 6. listopada otvorena je izložba dječjih radova na Šetalištu pazinske gimnazije na kojoj su građani Grada Pazina imali priliku saznati što im naši najmlađi poručuju te koje poruke odraslima ove godine upućuju pazinska djeca. 

Za najmlađu djecu, polaznike DV Olga Ban Pazin u prostorima DC Veli Jože u srijedu, 11. listopada organizirana je Razmjena starih igračaka na kojoj su djeca svoje stare, ali očuvane igračke koje više ne koriste zamijenila novima.

Cilj je ove aktivnosti bio djeci približiti važnost nabave novih igračaka na održiv način. Osim razmjene igračaka, članice Društva „Naša djeca“ Pazin su za pazinske vrtićarce pripremile i zabavni sportski poligon i mini disco te je tako, u znaku dobrog ritma, plesa i zabave, priveden kraju još jedan Dječji tjedan.

Ovom prilikom Društvo „Naša djeca“ Pazin zahvaljuje svim volonterima i suradnicima, kao i svoj djeci i roditeljima koji su bili dio ovogodišnjeg Dječjeg tjedna i koji su nam pružili podršku u organizaciji i provedbi ovogodišnjih aktivnosti i programa.

Pročitajte još...