Grad Pazin sudjelovao na konferenciji kojom se jačaju kapaciteti za rad s mladima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Od 27. do 29.6. u Ljubljani se održala međunarodna 10. InterCity Youth konferencija u organizaciji Slovenske nacionalne agencije za Erasmus+ programe, Ureda za mlade Republike Slovenije i Grada Ljubljane na kojoj su sudjelovali službenici gradova i općina koji se bave politikama za mlade te organizacije i pojedinci koji rade s mladima.

Cilj konferencije bio je ojačati ulogu i kapacitete lokalnih vlasti u podršci mladima, s naglaskom na participativan rad s mladima te prikazati primjere dobrih praksi koje su povezane sa sudjelovanjem mladih na lokalnoj razini. Grad Pazin predstavljala je Irena Boljunčić, viša stručna suradnica za projekte u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti.

Tijekom tri dana konferencije održan je velik broj zanimljivih i praktičnih radionica i predavanja od čega se izdvaja izrada participativnog proračuna za mlade koje se provodi u gradu Gaia u Portugalu. Svrha i ciljevi provođenja participativnog proračuna za mlade doprinose razvoju demokracije i njenih alata kod mlađe populacije, promiču sudjelovanje mladih u procesima donošenja odluka te na taj način podržavaju rad s različitim mladim osobama čiji se glas čuje na lokalnoj razini.

Participativno kreiranje proračuna za mlade u gradu Gaia podijeljeno je u 3 područja: Kreativnost, kultura i sport, Tehnologije i poduzetništvo, Okoliš i održivost. U 2020. godini, mladi su prijavili 98 projektnih ideja, a nagrađen i proveden je 21 projekt dok je u 2021. godini prijavljeno 101 projekt, a za financiranje odobreno je 38 projekata. Pravo prijave i glasanja imaju mladi u dobi od 13 – 30 godina.

Posebno je bilo korisno i predavanje „Swiping through ideas“ koju je vodila belgijska trenerica iz organizacije Bataljong. Radi se o vrlo jednostavnoj aplikaciji putem koje mladi predlažu ideje i projekte Savjetima mladih u belgijskim gradovima. Na taj način, članovi Savjeta mladih upoznati su s potrebama mladih te ih mogu zagovarati u gradskim vijećima

Osim radionica i predavanja, organizirani su studijski posjeti organizacijama i programima koje se bave participacijom mladih. Sudionici su imali prilike vidjeti autobus koji je ustvari društveni centar BORC. Autobus je stalno parkiran na jednoj zelenoj površini u predgrađu Ljubljane, u kvartu koji se susreće s mnogim izazovima. Autobus je postao mjesto susreta i druženja svih generacija u kojem se provode mnoge kulturne, obrazovne i sportske aktivnosti.

Stečena će se znanja iskoristiti u radu s mladima na području Grada Pazina i u projektu koji se trenutno provodi „Pazi(n) mladi 2!: izrada Lokalnog programa za mlade 2023-2027“. Edukacija je financirana u cijelosti putem Erasmus + programa.

Pročitajte još...