Gradonačelnica održala blagdanski prijem svećenika s područja Pazina

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gradonačelnica Suzana Jašić sa suradnicima upriličila je početkom ovog tjedna u velikoj vijećnici Grada Pazina tradicionalan blagdanski prijem za predstavnike Katoličke crkve koji djeluju na području Pazina.

Prijemu svećenika prisustvovali su pazinski župnik Mladen Matika te župnik župa Gračišća, Lindara i Grdosela Filip Celent i staropazinski župnik Željko Zec koji je ujedno ravnatelj Caritasa Porečke i pulske biskupije te fra Vinko Vuković iz župe Sveti Petar u Šumi.

U uvodnom obraćanju Gradonačelnica je izrazila zadovoljstvo kako se u godini koja je na izmaku puno toga dešavalo pozitivno za grad i samu zajednicu. Kao najsvježije, istaknula je nedavno potpisivanje Sporazuma za financiranje Urbanog područja Pazin u okviru integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), vrijednog 13,5 milijuna eura.

Govoreći o projektima u sklopu ITU-a, naglasila je kako Urbano područje Pazin čine još općine Gračišće, Sveti Petar u Šumi i Cerovlje te kako će se predviđenim projektima podići kvaliteta života u tim zajednicama. Radi se o projektima usmjerenih na razvoj poduzetništva i  infrastrukture te podršci roditeljstvu i djeci, odnosno projektima; PazinUp, za razvoj poduzetništva u području kreativnih industrija i pametnih tehnologija (obnova i stavljanje u funkciju zgrade bivšeg starog kina u Pazinu i zgrade Kašća u Gračišću),  izgradnji nove knjižnice i novog autobusnog kolodvora s okolnom prometno-pješačkom infrastrukturom i obnove centra grada (Zeleno srce grada), CIFood (rekonstrukcija i opremanje centara/inkubatora za proizvodnju i plasman hrane i lokalnih proizvoda u Sv. Petru u Šumi i Cerovlju) te Dječjoj kući (obnova i stavljanje u funkciju zgrade bivšeg donjeg vrtića za sadržaje i podršku roditeljstvu i djeci).

Osvrnula se i na Dom za starije Pazin kojim se zaokružuje skrb za starije, dok će s novom zgradom vrtića, koja je u fazi izgradnje, cijeli prostor Društvenog centra Velog Jože dobiti i međugeneracijsku komponentu.

Zajedničko zadovoljstvo iskazano je, pak, završenom obnovom pazinskog Zvonika, koji je sada funkcionalan i kao takav predstavlja dio identiteta i daje toplinu malog mjesta ugodnog za život.

Ugodno mjesto za boravak trebala bi postati i obližnja zgrada župnog ureda u Pazinu koja, prema najavi župnika Matike, uskoro dobiva novi krov, a onda slijede planovi za dalje.

Razgovaralo se i o stanju društva i njegovom napretku te o ostalim zajedničkim temama koje spajaju gradsku vlast i Katoličku crkvenu zajednicu, sa zajedničkim zaključkom kako je danas došlo novo vrijeme koje iziskuje prilagodbu, prije svega čovjeka, kao pojedinca koji u svoj svojoj današnjoj slobodi čini dobre i loše stvari.

U blagdanskom raspoloženju na kraju su upućene obostrano želje za puno uspjeha svima u zajednici.

Pročitajte još...