Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić u Pazinu: “Slučaj s otpadom je hitna stvar koju država treba rješiti”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Suzana Jašić i Sandra Benčić (FOTO: Grad Pazin)

Predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić posjetila je danas grad Pazin gdje je zajedno s gradonačelnicom Suzanom Jašić obišla lokaciju nepropisno zbrinutih 4000 tona otpada na Dubravici, a za čije zbrinjavanje nadležne institucije preko dvije godine prebacuju odgovornost jedna na drugu.

U 2019. godini novoosnovana tvrtka (Natural Recycling Company d.o.o.) dobila je dozvolu za obradu otpada od Istarske županije te je tijekom 2019. i 2020. godine uvezla otpad, uglavnom plastični, gume i tekstil, i protuzakonito ga odložila u bivšim industrijskim halama Istraplastike te potom otišla u stečaj.

„U ovakvim slučajevima kada dođe do propasti tvrtke, za sanaciju nepropisno odloženog otpada odgovornost treba preuzeti država. Fond za zaštitu okoliša i prirode mora rezervirati sredstva za sanaciju, a nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokrenuti tu sanaciju“,  rekla je u obraćanju medijima Sandra Benčić.  

Izjavila je da će na tome inzistirati već ove srijede na sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, odnosno da će zatražiti da Fond u rebalansu rezervira sredstva za rješavanje otpada u Pazinu, a također,  inzistirat će i da se riješi pitanje nadležnosti.

„Od 2021. godine bojimo se da ne dođe do samozapaljenja ili zapaljenja otpada. Nepojmljivo je da država ne može građanima i građankama pružiti povjerenje i osjećaj sigurnosti”, rekla je gradonačelnica Suzana Jašić. 

Rečeno je i kako, na žalost, u Hrvatskoj ima jako puno ovakvih slučajeva. Slučaj u Pazinu nužno je, pak,  staviti među prioritete za rješavanje jer bi posljedice eventualnog požara po zdravlje ljudi moguće bile i veće nego u Osijeku s obzirom na lokaciju otpada i činjenicu da se grad nalazi u kotlini, pa bi se čestice plastike puno dulje zadržale u zraku.

Naglasio je to i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pazin Vjekoslav Valenta, koji je također bio prisutan, naglasivši da se radi o PVC otpadu koji sadrži u sebi klor. Izgaranjem plastičnih masa došlo bi do emisije takvih opasnih tvari te stoga, smatra, kako je strah građana opravdan.

Taj strah iskazali su prisutni predstavnici stanara, s kojima su se Sandra Benčić i gradonačelnica Suzana Jašić sastale. Razgovaralo se o trenutnom opasnom stanju i činjenicama koje su do istog dovele te o sljedećim koracima koji će se poduzeti u konačnom rješavanju problema.

Pročitajte još...