Predstavljen “Proračun u malom”, gradonačelnica Jašić: “Štedimo gdje možemo”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Grad Pazin, točnije njegova gradonačelnica Suzana Jašić danas je prezentirala dokument po imenu “Proračun u malom” gdje se objašnjavaju detalji najvažnijeg dokumenta neke lokalne samouprave, ali na jasan i za razumijevanje lakši način. Tim se povodom građanima obratila i gradonačelnica, a njeno “otvoreno pismo” objavljujemo integralno:

“Poštovani građani i poštovane građanke Pazina,
i ove godine predstavljamo vam naš veliki mali proračun.
Najveći dio proračuna već je unaprijed predodređen kroz decentralizirana sredstva za školstvo i vatrogastvo te kroz namjenska sredstva za projekte i dio komunalne infrastrukture. “Izvorni dio” proračuna kojim se financira veliki niz potreba poput vrtića, knjižnice, muzeja, sporta, udruga, funkcioniranja gradske uprave, dio komunalne infrastrukture itd. nedovoljan je za realiziranje mnogih potreba koje objektivno postoje. Zbog toga smo uložili i ulažemo velike napore da povećamo sredstva u proračunu.
Štedimo gdje možemo. Proračun se jednim dijelom puni kroz vaše prireze, poreze, naknade, doprinose i svaki euro koji gradi naš proračun rezultat je nečijeg rada i odricanja, zato nastojimo pažljivo, racionalno i s poštovanjem raspolagati.
Veći dio deficita od preko četiri milijuna kuna s kojim smo zaključili 2021. godinu je vraćen, zadužujemo komunalnu naknadu na novo-izmjerenim objektima, izrađujemo registar nekretnina radi boljeg upravljanja, dio nekretnina koje su opterećenje za Grad izlažemo prodaji, podržavajuće smo usmjereni prema gospodarstvu i poduzetništvu, u procesu smo izrade zajedničkog kolektivnog ugovora za zaposlene u gradskoj upravi i gradskim ustanovama radi transparentnijeg poslovanja i u konačnici dizanja plaća. Agilno se javljamo na natječaje različitih fondova i mjera i dobri smo u tome.
Navedeno je rezultiralo da smo na kraju 2022. godine ostvarili najveće prihode do sad. S druge strane, izuzetno su se povećali troškovi poslovanja i oni će i dalje rasti tako da naša predanost i borba za proračun ne staje.
Prijedlog Proračuna Grada Pazina za 2023. godinu planira se na razini 22.015.217 eura te su u Proračunu konsolidirani i planovi proračunskih korisnika.
Usprkos neizvjesnosti, nastavljamo stvarati i provoditi projekte, u završnoj smo fazi izgradnje Doma za starije osobe i Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga u sklopu projekta SOS – Skrb o starijima, kao i dovršetka rekonstrukcije i nadogradnja dječjeg odmarališta Špadići; pred izgradnjom smo novog dječjeg vrtića u Vojarni, ali i proširenja groblja na Starom Pazinu; u pripremi smo nove poslovne zone Pazinka III i u završnoj fazi pripreme projekta ulaganja u rekonstrukciju i/ili izgradnju sportske infrastrukture (nogometni stadion, atletska staza, sportsko-penjački centar, vanjsko boćalište); pripremamo poticanu stanogradnju, uređenje većih broja parkirališnih i garažnih mjesta i projekt izgradnje osnovne škole u Trvižu te širenje javne rasvjete i rekonstrukciju/gradnju nerazvrstanih cesta.
Pripremamo se za upravljanje i apsorpciju sredstava putem ITU mehanizma u sklopu kojeg ćemo kroz sljedećih nekoliko godina nastojati riješiti područje autobusnog kolodvora i okolice, bolje prometno i pješački povezati grad, podići razinu kvalitete usluga za djecu i roditelje i usmjeriti se na kulturne i kreativne industrije kao novi motor razvoja poduzetništva i grada.
Želja nam je podići kvalitetu života izvan centra grada kroz suradnju s mjesnim odborima, kroz manifestacije i uređenje objekata važnih za kulturu i turizam i bolju komunalnu opremljenost. I dalje ću, zajedno s vrijednim suradnicima i suradnicama u Gradu, gradskim ustanovama i tvrtkama, Gradskim vijećem te zamjenikom Draganom Družetom raditi na ostvarenju navedenog i stvaranja uvjeta za brži i kvalitetniji razvoj gospodarstva, odgoja i obrazovanja, komunalne infrastrukture i uređenja grada te solidarne i održive zajednice, odnosno Pazina kao zdravog srca Istre.
Svjesna sam da će na tom putu biti mnogo nezadovoljnih, ali usprkos tome razumijevanje i strpljivost te briga za zajednicu na koju nailazim u svakom mjesnom odboru, pruža mi inspiraciju i razlog da svaki radni dan započinjem s novim entuzijazmom i željom da budemo primjer poštenja i pristojne komunikacije, da budemo grad u kojem se lijepo osjećamo i činimo dobro zajedno za sve generacije koje, svaka na svoj način, zadužuju ovaj grad.
Vjerujem da ćemo se u 2023. mnogo više družiti, plesati, pjevati i veseliti se jer slavimo važne obljetnice. Sretan 1040. rođendan najdražem gradu i sretna nam 80. obljetnica Pazinskih odluka!
Vaša gradonačelnica,
Suzana Jašić

PRORAČUN U MALOM

Pročitajte još...
Posjetite Dan otvorenih vrata policije u Pazinu!

Policijska uprava istarska ponovno počinje s održavanjem Dana otvorenih vrata pa će se tako ovog četvrtka, 18. travnja, policijski službenici…