Sretan vam Međunarodni praznik rada! Gradonačelnica Pazina objasnila zbog čega nema tradicionalne proslave

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas se slavi Međunarodni praznik rada, ili jednostavnije – „prvi maj“.

Obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva.

I u Hrvatskoj praznik rada počeo se slaviti 1890. godine. Hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice. Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova. U zgradi Hrvatskoga doma, kako su pisale Narodne novine, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred 1000 radnika naglašavali: “Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi”.

Bez obzira na sve, sretan Vam praznik rada od portala Kampanje, a spomenimo i kako je čestitku uputila i pazinska gradonačelnica Suzana Jašić koja je u svom obraćanju objasnila zbog čega ove godine neće biti tradicionalne prvomajske proslave.

Pročitajte još...