Gradonačelnica Pazina pozvala Župana Borisa Miletića, održan produktivni radni sastanak

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na poziv gradonačelnice Grada Pazina Suzane Jašić, delegacija Istarske županije predvođena županom Borisom Miletićem danas je održala radni sastanak u Pazinu. Povod sastanku je potpisivanje Ugovora o sufinanciranju programa pružanja socijalne usluge pomoć u kući u 2022. godini čiji su potpisnici upravo župan i gradonačelnica, a vrijednost ugovora iznosi 200.000,00 kuna.

Radi se o aktivnosti socijalne usluge “Pomoć u kući”, a provoditelj usluge na području Grada Pazina i općina Pazinštine je Gradsko društvo Crvenog križa Pazin. Župan je istaknuo zadovoljstvo što je Istarska županija u mogućnosti pomoći našim najugroženijim građanima i građankama.

Nakon svečanog potpisivanja, radnom sastanku gradonačelnice i župana prisustvovali su Tulio Demetlika, zamjenik župana, Ivan Glušac, pročelnik Kabineta župana, Patricia Percan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu i Mirko Radolović, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj. Ispred Grada Pazina sastanku su prisustvovali Martina Brajković Mrak, pročelnica Ureda grada, Nevija Srdoč, pročelnica UO za društvene djelatnosti, Elvis Kliman, pročelnik UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo, Adisa Raković Kranjac, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje i graditeljstvo, Ranka Šepić, savjetnica za vođenje projekata i manifestacija i Anton Finderle, savjetnik za odgoj, obrazovanje i mlade.

Radni sastanak otvoren je temom planiranja izgradnje Državnog arhiva u Bertošima te planiranom digitalizacijom trajne arhivske građe na području Istre, što je predstavila ravnateljica arhiva, Mirela Mrak Kliman. Nastavljeno je s aktualnom problematikom oko Županijskog centra za gospodarenje otpadom „Kaštijun“ i Odlukom o zajedničkom poskupljenju usluga, čemu se protive gradovi Pazin i Buzet.

Gradonačelnica je istaknula kako Pazinština smanjuje količine miješanog otpada, sve više odvaja otpad i količine su slične tijekom cijele godine, bez pikova u sezoni, a s druge strane, komunalna tvrtka Usluga d.o.o. ima najveći obuhvat prikupljanja komunalnog otpada u Istri, čak 528 km2, te time i najveće troškove usluge, o čemu je govorio i prisutni direktor Usluge d.o.o. Vladimir Burić.

Župan je istaknuo kako Istarska županija na sastanku Upravnog odbora ŽCGO nije podržala prijedlog o zajedničkom poskupljenu s obzirom na to da još uvijek nemaju jedinstveni stav svih gradova, no također smatra kako bi svi morali imati istu cijenu, bez obzira na javnu djelatnost, počevši od otpada do vodoopskrbe jer bi time svi dobili jednake prilike i obaveze. Ako se dogovor ne postigne do 1. listopada do kada je rok isteka postojećeg ugovora, i Grad Pazin i Grad Buzet bit će zakonski primorani prihvatiti jedinstvenu zajedničku cijenu. No, zamjenik župana Demetlika istaknuo je da „ako se čeka s tom odlukom, doprinosi se tome da Kaštijun posluje s gubitkom“. Konsenzusa i dalje oko ove teme nema.

Gradonačelnica je prisutne upoznala i sa značajnom obljetnicom koja će se obilježiti u 2023. godini, a radi se o 80. godišnjici obilježavanja Pazinskih, odnosno Rujanskih odluka usvojenih u Pazinu 13. rujna 1943. o sjedinjenju Istre s maticom domovinom, nakon kojih je 20. rujna 1943. donesena Odluka ZAVNOH-a o priključenju Istre, Zadra i svih spomenutih okupiranih dijelova matici Hrvatskoj, što je jedna od izvorišnih osnova Ustava RH. Kako se radi o mjesecu rujnu kada se obilježava i Dan istarske županije, dogovorena je zajednička inicijativa Grada i Županije za osnivanje Odbora za pripremu obilježavanja 80-te obljetnice Rujanskih odluka, sa željom da se u njega uključi i nacionalna razina vlasti.

Na dnevnom redu našle su se i teme u području odgoja i obrazovanja. Gradonačelnica je upoznala prisutne s početkom procesa razdvajanja ustanove dječjeg vrtića „Olga Ban Pazin“ na dvije ustanove radi dostizanja pedagoškog maksimuma kapaciteta. Slični planovi predviđeni su i za osnovnu školu „Vladimira Nazora“ koja je ujedno i najveća škola po broju učenika i učenica u Republici Hrvatskoj. Razgovaralo se i o planovima dogradnje i obnovi odgojno-obrazovnih ustanova te o sve aktualnijoj problematici nedostatka strukovnog kadra.

Pročelnica Percan, istaknula je zadovoljstvo što su i Istarska županija i Grad Pazin na istom tragu te će se nastaviti daljnji razgovori s nadležnim Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Prisutni su se dotakli i teme javnog prijevoza učenika i učenica s udaljenih područja, o čemu se, kako je župan istaknuo, razgovora i na razini svih županija.

Kako i dalje nije riješeno pitanje otpada koje je odloženo u bivšoj tvornici „Istraplastika“, gradonačelnica je upoznala prisutne kako je Grad Pazin predao kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba te pokrenuo upravni spor i upravnu tužbu spram nadležnih institucija (DIRH i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja).

Vezano za temu izmjene prostornog plana IŽ, župan je Grad Pazin informirao kako će se pokrenuti dva paralelna procesa – proces brzih izmjena vezanih za županijske teme energetika, prometa i luka, te proces donošenja novog plana koji će trajati 3-4 godine.

Nakon radnog sastanka delegacija je posjetila gradilište Doma za starije osobe, a potom se na radnom ručku razgovaralo o problematici komunalne infrastrukture, energetike, nekontroliranih enduro vožnji, problema divljih svinja te nastavka IVS ulaganja u zaštitu izvora i podzemnih voda.

Obje delegacije izrazile su zadovoljstvo susretom na kojem je kroz prikaz argumenata došlo do većeg međusobnog razumijevanja i približavanja stavova te će se zajedničke inicijative nastaviti na operativnim razinama, a razgovori po pojedinim temama nastaviti kroz buduće susrete.

Pročitajte još...