Održana 30. sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina – pričalo se o problemu ruševnih kuća u Lindaru, raskrsnici u Podbermu, Domu za starije…

Facebook
Twitter
LinkedIn

U utorak,  26. ožujka 2024. godine održana je 30. sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina koja je započela setom pitanja gradskih vijećnika i vijećnica o komunalnoj infrastrukturi te tradicionalno o ekonomskoj cijeni i početku rada Doma za starije Pazin, POS stanovima i Registru nekretnina.

Nakon aktualnog sata, Vijeće je jednoglasno usvojilo sve točke Dnevnog reda.

Prijava projekta rekonstrukcije ceste Ciburi – Mali Ježenj na natječaj Programa ruralnog razvoja  

Sam Dnevni red nadopunjen je početkom sjednice prijedlogom Odluke o provedbi projekta rekonstrukcije nerazvrstane ceste  Ciburi  – Mali Ježenj, za koju je gradonačelnica Suzana Jašić pojasnila da se radi o prijavi projekta na natječaj Programa ruralnog razvoja, odnosno na Natječaj za intervenciju 73.13. – Potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima, a za što je potreban i blagoslov Gradskog vijeća.

Dodala je i kako je projekt doživio promjene u smislu da je dodana mapa s automatizacijom, digitalizacijom i robotizacijom jer uvjeti natječaja propisuju da se 10 posto investicije mora odnositi na taj dio.

Idejni koncept novog autobusnog kolodvora – poziv zainteresiranima

U svom se obraćanju vijećnicima i vijećnicama gradonačelnica Jašić dotakla i nedavne javne prezentacije  idejnog urbanističko – arhitektonskog rješenja autobusnog terminala i gradske knjižnice s prijedlogom prometno – pješačkog rješenja okolne zone, naglasivši da se radi o idejnom projektu te da su kod projektiranja moguće korekcije.

Stoga je pozvala sve zainteresirane da pogledaju prezentaciju koja je dostupna na https://www.pazin.hr/prezentirano-idejno-rjesenje-autobusnog-kolodvora-s-gradskom-knjiznicom-i-prometno-pjesackom-infrastrukturom/ odnosno na You Tube kanalu Grada Pazina https://www.youtube.com/watch?v=MMYImNsubuw 

U travnju ili svibnju poziv mještanima za spajanje na kanalizacijski sustav u Zarečju i Rijavcu

Govoreći o pitanjima, prvo se odnosilo na pročistač otpadnih voda u Zarečju, zapravo, vijećnika Radenka Slokovića zanimalo je kada će biti pušten u rad. Odgovoreno je kako je od investitora IVS-a dobivena informacija da je pročistač dovršen te da se trenutno otklanjaju manji nedostaci, a nakon čega će mještani biti pozvani da se priključe na sustav.

Plan je da to bude u travnju ili svibnju ove godine. Rečeno je i kako je isti slučaj i na Rijavcu, gdje je upravo dovršena  3., posljednja faza izgradnje tog kanalizacijskog sustava. Slijedi primopredaja uređaja i ishođenje uporabne dozvole, nakon čega, također u travnju ili svibnju, slijedi i spajanje mještana, vlasnika obiteljskih kuća na sustav.

Naglašeno je kako je kod oba zahvata Grad Pazin sudjelovao u opremanju svog dijela komunalne infrastrukture pa su tako, među ostalim, Bani dobili rasvjetu.

Raskrsnica u Podbermu dobiva javnu rasvjetu i kameru za nadzor brzine

U odgovorima na komunalna pitanja, pročelnik Elvis Kliman na pitanje vijećnice Tanje Turčinović pojasnio je kako je u Podbermu, uz glavnu prometnicu postavljena javna rasvjeta koja čeka odobrenje HEP-a za stalni priključak, a dodao je i kako će se u režiji MUP -a na toj lokaciji državne ceste postaviti i kamera za nadzor brzine.

Problem ruševnih kuća u Lindaru

Vijećnik Ivančić ukazao je, pak, na problem ruševnih kuća u Lindaru te ga je zanimalo što se može poduzeti da se taj problem riješi.

Odgovoreno je kako se problematika s privatnom ruševnom kućom pokušava riješit putem komunalnog redarstva u okviru njegovih ovlasti, dok su se kod kuće u gradskom vlasništvu u nekoliko navrata sanirala oštećenja koja su predstavljala ugrozu.

Prvom fazom radova riješen problem sa 22 šahta u gradu

Po pitanju radova na Štranjgi (Mirjana Monas) rečeno je kako paralelno Istarski vodovod d.o.o. vrši radove na proširenju vodovodnog kolektora kako bi se dobio pritisak, dok se ostali radovi na pješačkim prijelazima i nogostupu izvode prema elaboratu.

Vijećnicu Monas zanimala je i mogućnost preglednijeg pješačkog prijelaza na Lovrinu, a na što je odgovoreno kako taj dio nije u nadležnosti Grada, no da će se s Hrvatskim cestama pokušati sagledati cjelokupnu situaciju.

Cjelokupna situacija oko šahtova zanimala je, pak, vijećnicu Rozanu Guštin, koja je prenijela pritužbe građana na lupanje nekih od šahtova u gradu.

Pročelnik Kliman odgovorio je da su proteklih mjeseci prvom fazom radova sanirana čak 22 oštećena šahta te da su preostala još dva, čime bi problemi trebali biti riješeni te da preostaju još eventualni radovi više kozmetičke prirode.

Riješen pristupni put za zemljište na kojem će se graditi POS stanovi, sijedi potpisivanje ugovora između Grada i APN-a  

Problemi su riješeni i s pristupnom cestom prema zemljištu na kojem će se graditi POS stanovi, rečeno je u odgovoru na pitanje vijećnika Nikše Peroša kojega je zanimalo u kojoj je fazi taj projekt.

Naglašeno je i kako projekt ide dalje te da se u narednom razdoblju očekuje potpisivanje ugovora o prijenosu prava vlasništva između Grada Pazina i APN-a te sklapanje predugovora o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje.

Grad će se s tim ugovorom obvezati na uređenje zemljišta (priključak na komunalnu infrastrukturu i uređenje pristupne prometnice), a APN na izradu projektne dokumentacije.

Registar nekretnina ustrojen, koči ga dvostruka izmjera

Dokumentacija se rješava i kod Registra nekretnina, odgovoreno je, među ostalim, vijećniku Vedranu Ivančiću. Kako je pojasnila pročelnica Martina Brajković Mrak, Registar je ustrojen, utvrđeni su portfelji i karakteristike svakog pojedinog portfelja te je sada svaki UO grada zadužen za unošenje dokumentacije i informacija iz svog područja.

Naglašeno je i kako je uneseno je 90 posto jedinica imovine. Problem, pak, predstavlja dvostruka izmjena jer treba tražiti identifikaciju čestica i utvrdit pravo stanje za upis u Registar.

Dodala je i kako su do sada upisana 42 stana (uključujući i one za nužni smještaj),  čak 118 poslovnih prostora (zajedno s onima koje koriste udruge), 147 zemljišta (građevinsko i poljoprivredno) i 140 različitih objekata komunalne infrastrukture.

Uglavnom, upisuju se objekti i zemljišta kojih je Grad stopostotni vlasnik, nakon čega će se dati namjena nekretninama i  Registar će biti spreman za objavu.

Dom za starije Pazin – javni poziv u svibnju, uz preduvjet da se zaposli socijalni radnik/ca

Neizostavno je bilo pitanje i oko Doma za starije. Vijećnicu Tanju Grubišu zanimalo je u kojoj je fazi izgradnja, dok je vijećnik Vedran Ivančić tražio odgovor oko ekonomske cijene i pravilnika za prijam i otpust korisnika te odobrenja/rješenja za rad nadležnog odjela Istarske županije.

Odgovarajući na pitanja, ravnateljica Anna Kuzma pojasnila je kako je županijska kontrola utvrdila neke manje nedostatke koje treba otkloniti do 28. svibnja, nakon čega će Dom dobiti rješenje za rad. Govoreći o kadru, rečeno je kako je zaposleno pet djelatnika, a još 11 čeka provjeru te se njihovo zapošljavanje očekuje narednih tjedana.

Na odgovor o ekonomskoj cijeni i postotku financiranja Grada Pazina nadovezala se gradonačelnica Jašić koja je naglasila da se trenutno obrađuju svi parametri kako bi se utvrdio točan iznos troškova Doma što će u konačnici dati i odgovor o ekonomskoj cijeni, dok se o postotku sufinanciranja razmatraju modeli koji odgovaraju najviše onim najpotrebnijima.

Dodala je i kako se u svibnju planira raspisati javni poziv za dostavu zahtjeva i sve potrebne dokumentacije za smještaj u Domu, uz preduvjet da se zaposli socijalni radnik/ca bez kojeg Dom ne može početi s radom.

Pročitajte još...