VELIKA FOTOGALERIJA | Održana Svečana sjednica Grada Pazina – “Pazin ide naprijed!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u dvorani Istra pazinskog Spomen doma Pazin je danas proslavio Dan grada koji se obilježava 2. lipnja.

U znaku 1041 godine povijesti, ovaj dan posvećen je svim građanima i građankama jer su u njegov duh i dušu utkali sebe te je ovo bila prigoda za osvrt na bogatu povijest  grada, proslavu njegove sadašnjost s naglaskom na optimizam i velika očekivanja u budućnosti.

Uz gradonačelnicu Grada Pazina Suzanu Jašić i njezinog zamjenika Dragana Družetu, predsjednicu Gradskog vijeća Grada Pazina Ennu Peroš, njene zamjenike te vijećnike i vijećnice Gradskog vijeća, ovoj značajnoj obljetnici prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec, župan Istarske županije Boris Miletić, zastupnica u Hrvatskom saboru Sandra Benčić te zastupnik i gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić, potom, gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, Umaga Vili Bassanese i Labina Valter Glavičić  te  zamjenici i izaslanici istarskih gradova Rovinja, Novigrada, Pule i Vodnjana, kao i načelnici općina Pazinštine.

Svečanost su uveličali i predstavnici državnih i županijskih službi, gospodarstvenici, predstavnici kulturnih i javnih ustanova, sudstva, policije i crkve, političkih stranaka i udruga, predstavnici mjesnih odbora te predstavnici javnog informiranja.

Važnost građanskog odgoja u praksi prepoznala je, pak, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile pa su tako na svečanoj sjednici sudjelovali učenici i učenice 3.b razreda gimnazijskog smjera i 3.d upravnih referenata.

Zajedničkim snagama protiv izazova

Pozdravni govor uputila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Pazina Enna Peroš, osvrnuvši se pritom na rad Gradskog vijeća koje je održalo 32 sjednice, a od kojih su pet bile svečane.

„U proteklih godinu dana suočili smo se s mnogim izazovima, kadrovskim, financijskim, klimatološkim, no uspjevamo ih zajedničkim snagama prevladati“ istaknula je, zahvalivši se pritom odborima, komisijama, povjerenstvima i savjetodavnim tijelima Gradskog vijeća na trudu i doprinosu. Dodala je i kako uz pomoć sugrađana i sugrađanki, gradskih službi, gospodarstva i organizacija civilnog društva, unaprjeđuju infrastrukturu, komunalne, obrazovne, socijalne i zdravstvene usluge te stvaraju nove prilike za društveni i gospodarski razvoj. „Sigurna sam da ćemo svi zajedno ostvariti sve naše ciljeve i da će naš grad nastaviti rasti i razvijati se, na ponos svih nas i budućih generacija“, poručila je na karaju obraćanja Enna Peroš.

Pazin ide naprijed!

“Zajedno do ciljeva” naglasila je i gradonačelnica Suzana Jašić u svom govoru, a u kojem se najprije osvrnula na  početak mandata prije gotovo tri godine kada je govorila o  prioritetnim projektima:  proširenju kapaciteta vrtića i jaslica, izgradnji Doma za starije, rekonstrukciji Dječjeg odmarališta Špadići, razvoju gospodarskih zona, pripremi Grada za ITU mehanizam, izradi Registra imovine.

„Žuljao“ je tada, kaže, i naslijeđeni minus u proračunu, zapostavljena komunalna infrastruktura, nedovoljna decentralizirana sredstva, nepravedna indeksacija razvijenosti, pa i potreba za boljom suradnjom središnje Istre s drugim razinama vlasti, a čini se ponekad da neki projekt nikad zapravo neće ugledati svjetlo dana.

„Danas mogu reći da Pazin ide naprijed i izraziti zadovoljstvo što uspijevamo realizirati etape svojih ciljeva. Pazin će kroz nekoliko sljedećih godina promijeniti svoju vizuru kroz ITU projekte, širenje gospodarskih zona i stambenih naselja. Želimo da Pazin bude mjesto gdje naši mladi žele ostati, raditi i podizati obitelj“, naglasila je u svom obraćanju.

Dodala je pritom kako je Dom za starije, nakon svih administrativnih slagalica i ispravaka projekta, spreman je za otvaranje i javni poziv za korisnike bit će objavljen do kraja lipnja. Do kraja godine otvorit će i novu zgradu vrtića čime će se osigurati potpuni obuhvat ne samo vrtićke, nego i jasličke djece.

Također, istaknula je kako je u pripremi i druga godina boravka školske djece u obnovljenom dječjem odmaralištu u Špadićima. Nakon provedene procedure javnog poziva, krenula je i izrada dokumentacije za izgradnju POS zgrade na Starom Pazinu, a u pripremi su nova POS zemljišta. Krenule su i izrade četiri velika projekta urbane regeneracije u sklopu ITU mehanizma za čiju je realizaciju osigurano 13,5 milijuna eura u sljedećim godinama. Pokrenute su izmjene Prostornog plana radi širenja građevinskih područja za potrebe gospodarstva i stanogradnje. Izrađuje se baza spremnih projekata u području kulture, sporta i infrastrukture, a u skladu sa svojim  mogućnostima, Grad kontinuirano ulaže u komunalnu i drugu infrastrukturu. Spomenula je i transparentno upravljanje proračunom i kontinuiran rad na unaprjeđenju uvjeta za kulturni, sportski, odgojno-obrazovni život grada.

„Za ljude s područja Pazina i središnje Istre vežu se vrline marljivosti, skromnosti i solidarnosti i to je nešto čemu svjedočim svakoga dana. Velika količina dobrovoljnog rada za zajednicu u području sporta, kulture, zabave, zaštite okoliša, unaprjeđenja života u mjesnim odborima neprocjenjivo je naslijeđe i ulog u zdrave zajednice koje brinu. Privilegirana sam što mogu pomagati ovako važno tkanje naših odnosa i ogromnog socijalnog kapitala koji imamo!“, zaključila je gradonačelnica Jašić.

Marljivost, skromnost i solidarnost najveće vrijednosti

Marljivost, skromnost i solidarnost istarskog čovjeka kao najveće vrijednosti naglasio je i župan Boris Miletić u svom obraćanju, što je zapravo ključ uspjeha. Dodao je kako  upravo solidarnost, odnosno sufinanciranje županije prema istarskim gradovima omogućuje realizaciju nekih kapitalnih projekata, dok s druge strane i istarski gradovi sudjeluju solidarno u projektima Istarske županije, poput izgradnje OB Pula.

Pazin i Zagreb povezuju progresivne uprave   

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec istaknula je, pak, u svom obraćanju poveznice između Pazina i Zagreba,  a koje se, pored proslave Dana grada u istom mjesecu, očituju i u progresivnim upravama koje se trude učiniti te gradove socijalno pravednijima i zelenijima.

Kao što i priliči, Dan Grada obilježila je i dodjela priznanja i nagrada za zasluge i doprinos na određenom području ili djelatnosti.

GRB GRADA PAZINA

Grb Grada Pazina dodijeljen je Radio klubu Pazin, povodom navršenih 50 godina uspješnog djelovanja udruge te zbog izuzetnih zasluga i rezultata u promicanju tehničke kulture među građanima, posebno među djecom i mladeži, čime je doprinio poticanju zdravog razvoja zajednice te promoviranju Grada Pazina kao tehnološki napredne sredine. Nagradu je preuzeo Franko Bertoša.

PLAKETA GRADA PAZINA

Plaketa Grada Pazina dodijeljena je Željku Ravniću, kao znak priznanja za dugogodišnje značajne rezultate i poseban doprinos u razvoju pčelarstva na području Grada Pazina i šire, čime je promicao interese i ugled Grada Pazina.

Još jedna Plaketa Grada Pazina uručena je Milovanu Pahoru, kao znak priznanja za humanost i solidarnost u darivanju krvi – više od sto puta, čime je doprinio spašavanju života i promicanju moralnih i društvenih vrijednosti.

POVELJA GRADA PAZINA

Povelja Grada Pazina uručena je, pak, kamenoklesarskom obrtu  – KLESARIJI HRAST, kao znak priznanja za nesebičan doprinos i ulaganje vlastitih resursa na dobrobit mještana Vele Trabe, čime je poboljšana materijalna i društvena kvaliteta života u selu, a time i u široj lokalnoj zajednici.  Klesarija i danas nesebično ulaže vlastita sredstva u poboljšanje kvalitete života u naselju Vela Traba, a upravo je želja mještana putem ove Povelje izraziti zahvalnost za nesebičan doprinos suživotu lokalne zajednice. Povelju je preuzeo Zvonko Hrastić.

ZAHVALNICA GRADA PAZINA,

Zahvalnicu Grada Pazina dobio je Mjesni odbor Beram i predsjednik Renato Cvitan kao znak priznanja  za doprinos u očuvanju tradicije i identiteta, razvoju zajednice i unaprjeđenju kvalitete života stanovnika u naseljima na području Mjesnog odbora Beram, a posebice u prenošenju vrijednosti suradnje, solidarnosti i brige za zajednicu na mlađe generacije.

Temeljem Zaključka Gradonačelnice Grada Pazina, Zahvalnica ide i u ruke  Autoklubu „Pazin“ iz Pazina kao znak priznanja  za više od 75 godina neprekidnog uspješnog preventivnog edukativnog rada i doprinosa izgradnji prometne kulture i sigurnosti na području Pazina i Istre.

Svečanu sjednicu začinili su glazbenim nastupima učenici i učenice Glazbene škole Vladimira Nazora Pazin; Komorni ansambal Paganini i njihov mentor Vili Popović te violinistica Tonka Juričić, uz klavirsku pratnju profesora Karima Brkovića.

Za kraj, glazbeno je prisutne ispratio multinstrumentalist Aldo Foško. Prije svečane sjednice, u znak sjećanja na sve umrle i poginule, delegacija Grada položila je vijenac kod središnjeg križa na gradskom groblju Moj mir u Pazinu.

Pročitajte još...