Herbarij Jane Prević Finderle kao knjiga sjećanja

Facebook
Twitter
LinkedIn
bsh

Predstavljanje knjige Jane Prević Finderle „Herbarij – priče o biljkama“ održano je danas popodne na Šetalištu Pazinske gimnazije u organizaciji Gradske knjižnice Pazin povodom Mjeseca hrvatske knjige. Knjigu su predstavili Iva Ciceran, ravnateljica knjižnice, sama autorica te urednik knjige Marko Radeljić iz nakladničke kuće Mala zvona iz Zagreba. Ovo je druga po redu knjiga izdana u rujnu ove godine, nakon što je 2020. objavljeno djelo „Most od sedre“. Priče ove pazinske autorice, prate ilustracije Hane Vrce, zagrebačke grafičke dizajnerice. Predstavljanje je privuklo 30-ak ljubitelja dobre knjige u osebujnom jesenskom ambijentu šetališta, a prisustvovali su i poneki znatiželjni prolaznici.

Marko Radeljić se u svom predstavljanju knjige osvrnuo na kronologiju nastanka knjige i poredak pričica na način na koji je knjiga uređena.

– Svaka od tih pričica odnosi se na dijalog autorice s nekom od njoj dragih osoba koja je povezana s biljkama. Sam naziv zbirke pričica Herbarij –  je knjiga sjećanja sama po sebi, pa je i ovo zbirka nekih sjećanja koji asociraju na herbarij. I premda se tu pojavljuju i dečki i prijatelji, ipak se radi o dominantno ženskim prostorima i znanjima – bakinoj bašči, majčinoj šumi, svekrvinom vrtu. Priča povezuje prošlost i autoričinu baku te njenu priču o jabuci, koja je u doba oskudice i gladi , bila dragocjenost. Povezuje se s sadašnjosti do vlastite kćerke s kojom bere bagrem ili cvijet kestena, očaranost vegetacijom i očaranost za njene bezbrojne nijanse koje se prenose u sljedeću generaciju, rekao je Radeljić.

Marko Radeljić, Jana Prević Finderle i Fabijan Prević

-Motivacija za pisanje je proistekla iz ljubavi prema biljkama koje su redovito povezane s meni dragim osobama. U mojim pričama o biljkama postoji veza između između Daruvara i Pazina, te su zapravo te priče nostalgične crtice u mom životu, rekla je sama autorica, koja je istaknula kako znanje koje dobila od prethodnih generacija prenosi na svoju djecu.   

Glazbeni obol predstavljanju dao je autoričin brat Fabijan odsviravši koloritnu „Jesen stiže dunjo moja“.

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige nastavlja se u petak s početkom u 18 sati u knjižnici kada će se predstaviti knjiga „KAPELIN – obična štorija o neobičnom Labinjanu“ Katarine Brajdić Divšić, Majde Milevoj Klapčić i Ane  Dundara Pajić.

Pročitajte još...