Istarskim planinarima nagrada nacionalnog saveza za monografiju o 145. godina planinarenja na poluotoku

Facebook
Twitter
LinkedIn
Dan istarskih planinara 2019. godine

Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza svake godine odlučuje o dodjeli godišnjih nagrada udrugama, akcijama i pojedincima koji su se istaknuli svojim rezultatima u HPS-u u tekućoj godini.

Na temelju praćenja rada tijekom cijele 2022. i obrazloženja iz kojih je vidljiv konkretan doprinos organiziranom planinarstvu u protekloj godini, Izvršni je odbor HPS-a na svojoj 19. sjednici odlučio o dodjeli godišnjih nagrada HPS-a za 2022. godinu.

Nagrade su dobitnicima svečano na Novogodišnjoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a u Domu HPS-a u Zagrebu uručili predsjednik HPS-a Darko Berljak i predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler.

Izvršni odbor odlučio je nagraditi dva izdanja ove najstarije istarske sportske udruge, koja predstavljaju izuzetan doprinos planinarskoj publicistici.

Nagrada se dodjeljuje za knjigu Prvih sedamdeset godina PD-a Opatija, članici istarskog planinarskog saveza, u kojoj su vrlo podrobno, na visokoj akademskoj razini, obrađeni razvoj i dosezi planinarstva u Opatiji.

Nagradu za doprinos planinarskoj publicistici primaju članice PD-a Opatija i autorice knjige Ivana Eterović i Tina Ružić. Izvršni odbor odlučio je također nagraditi i knjigu kojom je na pregledan način obrađena i predstavljena vrlo bogata povijest planinarstva u Istri.

Za knjigu 145 godina planinarstva u Istri, koja je tiskana u izdanju Istarskog planinarskog saveza, nagrada se dodjeljuje priređivaču i uredniku Vladimiru Rojniću.

U nakladi Istarskog planinarskog saveza izašla je prošle godine knjiga skupine autora povodom 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri, obilježene 2021. godine.

Glavni i odgovorni urednik izdanja jest Vladimir Rojnić, i sam autor tekstova, koji je sa suradnicima iz uredničkog tima i također autorima Goranom Šepićem i Igorom Eterovićem imao složen posao kreiranja koncepta, uz objedinjavanje i usklađivanje tekstova i saznanja cijelog niza autora i istraživača, uglavnom uglednih istarskih planinara i pisaca, koji su sudjelovali u ovoj prvoj monografiji istarskog planinarstva (Radojka Bajin, Aleksandar Ćatić, Dragan Drobnjak, Žužana Dušanić, Željko Ernečić, Ivana Eterović, Livio Faraguna, Anton Finderle, Patricija Jedrejčić, Dean Jurčić, Darko Lukšić, Marijana Milevoj, Mladen Nikšić, Vesna Pavletić, Zoran Popovski, Enes Seferagić – Enki, Ettore Tomasi, Milivoje Topić, Miloš Vrenc).

Uz vremensku i kontekstualnu sveobuhvatnost teme u monografiju se nastojalo uvrstiti i naizgled manje važne, a ipak u nekom trenutku posebno značajne osobe i događaje, također detaljnije u posebnim poglavljima prikazati aktivna planinarska društva, istaknuti ustrajan rad i entuzijazam pojedinaca aktivnih u djelovanju i opstanku društava kao i najveća postignuća u planinama.

Pročitajte još...