Iz pazinske povijesti: zaboravljeni izvor Biedenac, izvor obilniji od ostalih

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sutrašnji međunarodni dan voda, 22. ožujka, izvrsna je prilika da se prisjetimo zaboravljenih pazinskih izvora, od kojih se svakako ističe Biedenac, divno isklesani izvor koji se nalazi u nekadašnjem napuštenom vojnom kompleksu Loke, do kojeg se može bijelom cestom iz Rijavca, ili skretanjem na bijeli put nakon prolaska Dušanskog mosta.

Lijepi kameno oblikovani spomenik je na period prije dolaska današnjeg svakodnevnog luksuza kojoj je posvećen sutrašnji dan – vode. Prije manje od stotinjak godina, dok nije postojao organizirani sustav vodovoda, ovakvi su izvori bili mjesto snadbijevanja vodom, ali i druženja, očijukanja mladih ili kako stariji vole reći maruživanja.

O tome svjedoči i fotografija izdana u knjizi Nerine Feresini  „La foiba di Pisino/Pazinska jama“. U njoj opisuje njegovu vrlo važnu ulogu: „Posebno je važan za opskrbu vodom bio lijep i velik izvor Biedenac, obilniji od ostalih, iz kojega se moglo crpiti svježu i posve bistru vodu i u razdobljima ljetnih suša, prije nego je izgrađen istarski vodovod. Na ovome mjestu riječni tok usporava.“

Iako su prije nekoliko godina postavljene klupe, izvor je prepušten zubu vremena, te je na njemu niklo ogromno drvo i pomalo je nejasno čemu služi. Do njega pak, nema putokaza, niti znakova, pa bi znatiželjnima mogla biti svojevrsna avantura da ga pronađu.

snimila: Ljiljana Matošević Levak
Pročitajte još...