Izložba „Ugroženi identiteti“ na kojoj je surađivao Etnografski muzej Istre nominirana za prestižnu nagradu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na adresu muzeja Vest-Agder iz norveškog Kristiansanda s kojim surađuje i pazinski Etnografski muzej Istre stigla je nominacija su za prestižnu nagradu Luigi Micheletti i nagradu DASA Europske muzejske akademije!

Nagrada Luigi Michelletti dodjeljuje priznanje inovativnim muzejima i izložbama povijesti, znanosti, tehnologije, industrije, znanstvenih centara, eko-muzeja i interpretacijskih centara 20. stoljeća.

Nagradu podupire Zaklada Luigi Micheletti, istraživački centar za suvremenu povijest, specijaliziran za prikupljanje i širenje materijalne i nematerijalne baštine 20. i 21. stoljeća.

Nagrada DASA prepoznaje muzeje koji su posvećeni edukaciji i komunikaciji na inovativan način, zbog svježih koncepata, izvanrednog dizajna izložbi i scenografije kao i posebnih metoda prijenosa znanja.

Dobitnici nagrada bit će objavljeni u rujnu 2022. tijekom međunarodne konferencije EMA-e u Luksemburgu.

Projekt Identity on the Line (I-ON) predstavlja suradnički projekt između šest muzeja i jednog sveučilišta, koji zajedničkim radom istražuju dugoročne posljedice raznih migracijskih procesa, bilo prisilnih ili dobrovoljnih, koji su se odvijali u Europi u posljednjih 100 godina.

Skupljanjem i diseminacijom iskustva bivših migranata i njihovih potomaka, odnosno njihovim sažimanjem i smještanjem u činjenične povijesne kontekste, otkrili su i prenijeli zajedničke karakteristike migracije od prošlih do budućih generacija.

Naš prioritet je pojačati osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru kako u suvremenih migranata, tako i u onima koji su se već nastanili te njihovim zajednicama-domaćinima. Oslanjajući se na slične pristupe i koristeći iste metode, partnerski muzeji iz Norveške, Švedske, Danske, Poljske, Litve, Slovenije i Hrvatske radit će na jednom važnom migracijskom procesu u svojoj zemlji tako što će prikupiti i predstaviti osjetljive naracije na lokalnim izložbama.

Glavni nalazi i zajedničke karakteristike će se potom sažeti i objediniti u zajedničkoj putujućoj izložbi i digitalnom paketu kojeg će se slobodno moći preuzeti s interneta. Projekt teži interakciji, prijenosu vještina i uspješnih metoda unutar struke i razvoju publike koja podrazumijeva njen intenzivniji dijalog s muzejskim stručnjacima. U sklopu projekta razvit će se skup alata i nastavnih materijala za škole.

Svaki muzej u sklopu projekta priprema i lokalnu izložbu, a Etnografski muzej Istre usredotočuje se na potragu za korijenima i identitetima druge i treće generacije Istrana koji su migrirali nakon Drugoga svjetskog rata i nadalje.

Izložba je na platou Kaštela ove godine bila postavljena u ožujku.

Pročitajte još...