Jedan je Pazinac zauzeo istaknuto mjesto u Muzeju oluje u Kninu. Pogledajte o kome se radi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sjećanje na vojno-redarstvenu akciju Oluja, koje se tradicionalno obilježava 5. kolovoza, 2015. godine dobilo je svoj izraz kroz Muzej Oluje, otvorenom povodom 20. obljetnice te vojne akcije.
Na stalnom postavu našao se je i jedan Pazinac, nastanjen u Rijeci.

Radi se o Goranu Brumniću poznatijem kao Mexu koji je svoj ratni put proveo kao tenkist, a pri jednom od obavljanja svojih vojnih zadataka očito svojom fotogeničnošću zapeo prilikom akcije. Brumnić je svoj ratni put proveo na slavonsko-brodskom ratištu 1991-1992 godine kao dobrovoljac u 108. brodskoj brigadi. Nakon toga slijedi odlazak na ličko ratište 1994. godine, u elitnu 9. gardijsku brigadu. Sudjeluje u borbama kod Gospića, Otočca, Perušića i okolice, pod obroncima Velike i Male Kapele.

Svoj dugogodišnji ratni put nastavlja u Bljesku i Oluji na potezu Vrhovine – Plitvice – Udbina gdje izbija na državnu granicu kod Donjeg Lapca, te je vjerojatno tih dana i nastala poznata fotografija tenkiste, koja je zauzela centralno mjestu u muzeju smještenom na kninskoj tvrđavi. Nakon Oluje slijedi dočasničko školovanje u Jastrebarskom, gdje stječe čin desetnika i odlazi iz Gospića za Benkovac, gdje je bio do kraja izlaska iz Hrvatske vojske, u kojoj je zaposlen do svibnja 2004. godine. Biva zaposlen u benkovačkoj vojarni, na obuci mladih vojnika i održavanju spreme profesionalnih vojnika, no napušta službu.

Danas Brumnić živi u Rijeci, životom potpuno nevezanom za vojsku, gradeći kuće od prirodnih materijala (blata, dasaka, pijeska….) od Vrbovca, Karlovca, Varaždina, Rijeke, Zadra, Splita i drugdje. Uz to, drži edukacije u Vukomeriću, o ekološki održivoj gradnji kuće, a o njegovom osebujno životnom putu možete saznati iz intervjua danog portalu Lupiga, koji možete pročitati ovdje.

Pročitajte još...
Posjetite Dan otvorenih vrata policije u Pazinu!

Policijska uprava istarska ponovno počinje s održavanjem Dana otvorenih vrata pa će se tako ovog četvrtka, 18. travnja, policijski službenici…