Mali Pazinci učili kako uz igru upoznati život nekadašnjeg Pazina

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sportska igraonica i univerzalna sportska škola “Sport 4+” nedavno su proveli projekt „Pazin-nekad i sad“ da se klinci upoznaju s Pazinom kako je nekad izgledao. Uz pomoć starih fotografija, ali i modernih tehnologija (upoznali smo se s Google Mapsom, Google Earthom, QR kodovima) po Pazinu su tražili predmetne zgrade i ulice kako danas izgledaju.

Uz put su naučili imena dijelova grada, ispričali zanimljive pričice starijih sugrađana. Tako su primjerice saznali gdje se nalazio Pionirski dom, pa su pokazali veliki intersa da saznaju tko su bili pioniri. Bilo je i zaniljivih komentara tipa „ja bi se vratila u prošlost, kako ih je super bilo“. Saznali su kako je zgradi gradske uprave („Općini“) jedno vrijeme bila škola (Gimnazija), u La Marendi „Slavonija“, za koga je izgrađeno „Sjemenište“…

Kada bi došli na zadanu lokaciju, morali su sami fotografirati ulicu ili kuću iz istih pozicija kao na starim slikama. Naučili su o smještaju zgrade u prostoru, što je tlocrt, probali objasniti perspektivu pa su je prenijeli na papir (što je rezultiralo jako lijepim crtežima), napravili su prezentaciju istih pozicija na starim i novim fotografijama, tražili su razlike na kućana, pa je na nekima falio dio krova. A kako je to povezano sa sportom? Na kraju dana se pedometar zaustavio na pređenih čak sedam kilometara, dok su sve zadatke istražili i pritom se izvrsno zabavili.

To im je bio samo jedan dan u sklopu zimskog kampa koji traje cijeli tjedan uz druge sportske i edukativne aktivnosti.

Projekt je sufinancirala tvrtka Učka konzalting iz Pazina.

 

Pročitajte još...