FOTOGALERIJA | Danas i sutra u Pazinu se održava treći Festival strukovnih zanimanja – dojam je da je društvu ovo baš bilo potrebno!

Facebook
Twitter
LinkedIn

U Školsko – gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu, u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije i svih sedam istarskih udruženja obrtnika, te uz organizacijsku i financijsku potporu Grada Pazina i Istarske županije, danas (22.3.2024.) je otvoren 3. Festival strukovnih zanimanja, na kojem se predstavlja 15 srednjih strukovnih škola sa 41 strukovnim i tehničkim obrazovnim programom.

Uz škole, svoja zanimanja predstavljaju i istarski obrtnici pa tako učenici i učenice mogu uživo vidjeti kako to izgleda u praksi i razgovarati o tome što to znači, primjerice, biti autoserviser, slastičar, pitur ili instalater.

Također, na Festivalu će biti prezentiran rad Razvojne agencije „Srce Istre“, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grad Pazina, te Promo učilišta Vizija, a održat će se i više popratnih predavanja i panela.

Cilj je promocija strukovnih zanimanja, te poboljšanje upisa u ovaj vrlo važan segment obrazovanja. Festivali poput ovog pružaju priliku da se istakne ključna uloga strukovnih zanimanja u gospodarstvu, a i društvu u cjelini.

U tom kontekstu na svečanom otvaranju prisutnima su redom obratili predsjednik Komore Robert Momić, gradonačelnica  Grada Pazina Suzana Jašić, zamjenica župana Istarske županije Jessica Aquavittta, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, te načelnica Sektora za unapređenje i razvoj poduzetništva i obrta, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Danijela Žagar.

Naglašena je i odlična suradnja u planiranju i realizaciji Festivala i kako promocija strukovnih zanimanja već daje rezultata te da je došlo do povećanja upisa u strukovne škole. Istaknuto je i kako školovanje za strukovno zanimanje otvara mogućnost učenicima i učenicama da i oni budu jednog dana uspješni obrtnici/poduzetnici.

Nakon svečanosti otvaranja, održan je okrugli stol »Budućnost obrtničkog obrazovanja«, na kojem je bilo govora o razvoju sustava strukovnog obrazovanja. O toj temi raspravljali su, uz ostale, predstavnici Hrvatske obrtničke komore, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te Ministarstva obrazovanja i sporta. Prisutni su bili i predstavnici županije, gradova i općina, područnih obrtničkih komora i udruženja obrtnika, te raznih gospodarskih institucija.

Učenicima osnovnih škola namijenjena je bila radionica pod nazivom »Obogati se znanjem« Tonija Miluna, u organizaciji regionalne agencije »Srce Istre«, koji ih je upoznao s osnovama vođenja osobnih financija i raspolaganju novcem.

Sutra, u subotu, drugog dana Festivala, u 11 sati organizirat će se okrugli stol namijenjen osnovnoškolcima, tema kojega je njihovo upoznavanje s odabirima uspješnih obrtnika, poduzetnika i javnih osoba. Svoje će životne puteve i odabire predstaviti vlasnica Obrta za knjigovodstvene usluge »Numer« Karmen Gašparini, voditelj sportsko obrazovnog projekta »Formula Student Alpe Adria« Tibor Kezelj, poznati rally vozač Danijel Šaškin i vrhunski chef – vlasnik restauranta »Fančita« Paulo Šverko.

Danas, 22. ožujka, Festival je otvoren do 16.00 sati, a u to je vrijeme predviđen organizirani dolazak učenika, dok je sutra, u subotu 23. ožujka, Festival otvoren od 9.00 do 13.00 sati u koje vrijeme se očekuje velik interes i individualni dolazak učenika s roditeljima.

Pročitajte još...