Održan Dan mladih Istarske županije, sudjelovale i predstavnice Savjeta mladih Grada Pazina

Facebook
Twitter
LinkedIn

U petak, 7. listopada 2022. predstavnice Savjeta mladih Grada Pazina Ani Londero, Lucija Jedrejčić i Roberta Špoljarić te Emina Svilar, predstavnica Grada Pazina, sudjelovale su na Danu mladih Istarske županije.

Nakon Rovinja, Poreča i Pule, ovogodišnji Dan mladih Istarske županije održan je u Novigradu, u organizaciji Istarske županije, odnosno nadležnog Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine te u suradnji sa savjetima mladih Istarske županije; gradova Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule i Rovinja te općina Marčane i Medulina.

Cilj manifestacije je poboljšati položaj mladih u Istri, potaknuti ih da se uključe u javni život svoje sredine i da postanu aktivni građani. Sam koncept manifestacije se zasniva na zajedničkoj koordinaciji i dogovoru svih prisutnih savjeta mladih na lokalnoj i regionalnoj razini.

Uz predstavljanje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, koordinacije županijskih savjeta mladih, klubova studenata Istre te udruga mladih (Info-centar za mlade ZUM, Udruga za mlade Alfa Albona, Centar za mlade Alarm Pazin), održan je okrugli stol na temu „Centri za mlade: sjedište neformalnog obrazovanja VS sjedište druženja mladih”, gdje je bilo prilike čuti nešto o dosadašnjim iskustvima centara za mlade, a koji su ujedno i jedan od prioriteta Akcijskog plana za mlade Istarske županije. Rad Centra za mlade Alarm predstavila je Roberta Špoljarić.

Valentina Cesar iz SDUDM naglasila je, pak,  kako je u postupku donošenje novog Zakona o savjetima mladih, kojim će između ostalog biti uređen sustav financiranja mladih.

Dan ranije održana je konferencija za novinare u Centru za manifestacije i kulturu, u Novigradu, koju su najavili zamjenica župana Jessica Acquavita, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos te pročelnica nadležnog Odjela Tea Batel.

Zamjenica župana Acquavita je podsjetila da je Istarska županija, kroz nadležni Odjel i u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, izradila Akcijski plan za mlade Istarske županije za razdoblje od 2022. – 2025., koji je usvojen u ožujku ove godine. Radi se o strateškom dokumentu kroz koji će se provoditi i usuglašavati zacrtane aktivnosti na regionalnoj i lokalnoj razini, a koje pridonose boljem položaju mladih u Istri.

Gradonačelnik Milos zahvalio je Županiji na prijedlogu domaćinstva ove značajne manifestacije, istaknuvši kako je rad s mladima iznimno bitan. Pročelnica Tea Batel predstavila je program ovogodišnjeg Dana mladih, u kojem po prvi puta sudjeluje i Središnji državni ured za demografiju i mlade, čiji je rad predstavila Valentina Cesar, voditeljica službe za mlade.

Pročitajte još...