Održana press konferencija na temu odgoja i obrazovanja – povećane stipendije, a u odgojno-obrazovne ustanove na Pazinštini kreće 2804 djece!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Povodom početka nove pedagoške i školske 2022/2023. godine, prvog dana rujna, u velikoj vijećnici Grada Pazina, održana je konferencija za medije na temu odgoja i obrazovanja.

Na njoj su gradonačelnica Suzana Jašić, ravnateljica Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin Vesna Rusijan, ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin Ivan Štefanić, ravnateljica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Suzana Poropat Božac i ravnatelj Pazinskog kolegija Maksimilijan Ferlin, javnosti predstavili informacije o broju upisanih, novosti za vrtićku djecu, učenike i učenice i njihove roditelje te projekte i programe koji se planiraju realizirati.

U novu pedagošku i školsku 2022/2023. godinu u odgojno  – obrazovne ustanove na Pazinštini kreće 2.804 djece i učenika i učenica, od čega na području Grada Pazina 1.970, a na području okolnih sedam općina još 834 djece i učenika koji se nalaze u sastavu pazinskog vrtića i osnovne škole.

Informacije vezane uz pojedine uzrasne kategorije donosimo u zasebnim izvještajima, ali novosti je bilo i od strane gradskih struktura, prije svega o stipendijama.

Natječaj za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata objavljen je 29. kolovoza. Novim Pravilnikom od prošle godine nastoji se odgovoriti na dio potreba tržišta rada za deficitarnim kadrovima, a ujedno i otvoriti pristup obrazovanju najboljima, kao i onima kojima bi bez dodatnih financijskih sredstava obrazovanje bilo teže dostupno.

Dodijelit će se 9 novih stipendija za učenike i učenice te 20 za studente i studentice, čime će Grad Pazin u ovoj godini ukupno stipendirati 75 učenika i studenata (21 učenika i 54 studenta). Prošle godine povećane su stipendije s 550,00 na 650,00 kuna za učenike/ce i sa 700,00 kuna na 800,00 kuna za studente, a ove godine su studentske stipendije povećane za još 100 kn te sada iznose 900,00 kuna mjesečno. Iz proračuna je za 2022. godinu planirano 587.000,00 kn.

Oprezno u prometu

Gradonačelnica Jašić i sve ravnateljice i ravnatelj zaželjeli su na kraju svima uključenima u odgojno obrazovni proces uspješan početak i tijek nove pedagoške/školske godine, prije svega djeci, učenicima i učenicama, odgojiteljicama, učiteljicama i učiteljima te stručnom i tehničkom osoblju ustanova, ali i roditeljima. Ujedno su pozvali na oprez u prometu zbog povećanog broja najmlađih sudionika u prometu.

Pročitajte još...