Potpisani ugovori o financiranju dva projekata na području Pazina iz Zakladinog natječaja „Mali projekti za bolje sutra“

Facebook
Twitter
LinkedIn

U velikoj vijećnici Grada Pazina su ovog tjedna potpisani ugovori o financiranju dva projekta na gradskom području koji su u sklopu ovogodišnjeg natječaja „Mali projekti za bolje sutra“ Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva (Zaklada Istra-Fondazione Istria)  odabrani za sufinanciranje.

Riječ je o projektu Mjesnog odbora Lindar  „Zabava na kalu“ za koji je odobreno 3.500,00 eura te o projektu „Čuda prirode” Društva „Naša djeca“ Pazin, a za koji je namijenjen iznos od 3.250,00 eura. Ugovore je u ime Zaklade potpisala Upraviteljica Helga Možé, a u ime MO Lindar predsjednica Gordana Androšić, odnosno Iva Luk u ime DND – a Pazin.

„Mali projekt, ali veoma značajan za našu zajednicu“, naglasila je Gordana Androšić  predstavljajući projekt „Zabava na kalu“. Kazala je kako se radi o projektu Lindaraca kojim namjeravaju obnoviti dječje igralište u Lindaru, na Kalu kako bi omogućili djeci bezbrižnu igru i druženje, s krajnjim ciljem da se podigne razina kvalitete življenja u mjestu i potakne društvo na zajedništvo, aktivizam i volonterstvo te međusektorsku suradnju (Društvo “Naša djeca” Pazin, Usluga d.o.o., Grad Pazin).

Projekt će se provesti tijekom srpnja, kolovoza i dijelom u rujnu, tijekom kojih mjeseci će se odraditi nekoliko volonterskih akcija uređenja samog dječjeg igrališta, a održat će se i radionice za roditelje i djecu te završno druženje.

„Druženje“ je naglašeno i kod projekta „Čuda prirode” Društva „Naša djeca“ Pazin. Radi se zapravo o uređenju Bilfo parka nedaleko slapa Zarečkog krova gdje Društvo već sedam godina organizira trodnevno kampiranje za pazinsku djecu po principu robinzonskog smještaja koji nudi djeci lijepo iskustvo života u netaknutoj prirodi, a koji je zaživio upravo sredstvima sufinanciranja od strane Zaklade prije tih sedam godina.

„Boravkom u Bilfo parku vraćamo se zapravo prirodi i jedni drugima. Zato nam je to i jedan od najdražih projekata koje provodi DND“, rekla je Iva Luk, dodavši kako projekt obuhvaća uređenje Bilfo parka putem volonterske akcije djece, mladih i roditelja te provedbu trodnevne Škole u prirodi za djecu viših razreda osnovne škole u novouređenom Bilfu.

Glavne aktivnosti projekta planirane su tijekom ljetnih mjeseci ove godine, odnosno tijekom srpnja i kolovoza. Projekt će provesti u partnerstvu s Javnom vatrogasnom postrojbom Pazin, Centrom za mlade Alarm Pazin te brojnim suradnicima i prijateljima DND-a koji će svojim volonterskim angažmanom pomoći pri organizaciji Škole u prirodi i provedbi različitih radionica za djecu vezanih uz teme prirode i Društva.

Upraviteljica Zaklade Helga Možé u svom je, pak, obraćanu rekla kako je na natječaj za male projekte u zajednici, na koji su se mogle javiti udruge, ustanove i mjesni odbori s područja članova Fonda gradova i općinaove godine prijavljeno osam projekta s područja Grada Pazina.

Istaknula je i kako je od 2010. godine do sada na natječaj Zaklade prijavljeno čak 82 projekta iz Pazina, od kojih je sufinancirano njih 36, i to 6 projekta mjesnih odbora, 8 koje su prijavile pazinske ustanove te 22 projekta pazinskih udruga.

Podsjetila je i kako ovaj natječaj Zaklada Istra – Fondazione Istria raspisuje četrnaestu godinu zaredom, u suradnji sa općinama i gradovima članovima Fonda (Buje-Buie, Labin, Novigrad-Cittanova, Pazin, Vodnjan-Dignano, Poreč-Parenzo, Rovinj-Rovigno, Svetvinčenat, Vrsar-Orsera, Marčana,  Ližnjan-Lisignano, Medulin, Funtana-Fontane, Lanišće, Tar-Vabriga – Torre-Abrega, Vižinada – Visinada, Tinjan, Barban ), te je kroz cijelo ovo razdoblje podržano 172 projekata ukupne vrijednost 303.769,23 eura.

U provedbu malih projekata bilo je uključeno preko 4500 volontera, a korist od provedbe projekata imalo je više od 430 000 korisnika.

Pozvala je i sve zainteresirane da pronađu mali projekt u svojoj bližoj i široj zajednici te da se priključe aktivnostima projekta koje će utjecati na razvoj lokalne zajednice te očuvanje istarske tradicije.

Pročitajte još...